életmód
#Táplálkozás

Egy kamasz lány, aki bebizonyítja, az életmódváltás igenis lehetséges

2014.12.01.
3 perces olvasási idő

Sokan nehezen hiszik el, hogy nem azért eszek salátát vacsorára és zabkását reggelire, mert ezt kell, hanem mert ezt kívánom. Szerintem csak hozzáállás kérdése. Az életmódváltás igenis lehetséges. - véli Gökler Krisztina, egy húsz éves kamasz lány, aki három évvel ezelőtt úgy döntött, változtat az életén, és azóta másokat is erre motivál.

- Körülbelül egy éve szerkeszted rendszeresen az Instagram-oldaladat. Nemrég egy nemzetközi közösségi hírportál, a BuzzFeed is felfigyelt erre, és beválasztotta a világ legjobb egészséges Instagram-profiljai közé. Hogyan ért a hír, amikor megtudtad?

Gökler Krisztina- Tudtam, hogy be fogok kerülni valamilyen cikkbe, már ennek is örültem. De nem gondoltam, hogy egy ilyen látogatottságú oldalon fogok szerepelni. Amikor egyik napról a másikra sok száz új külföldi követőm lett, akkor viszont nyilvánvalóvá vált. Először nagyon meglepődtem, utána pedig nagyon boldog lettem.

- Mikor és mi késztetett arra, hogy változtass az életmódodon?

- 3 évvel ezelőtt végleg meguntam azt, hogy elégedetlen voltam magammal és az önbizalomhiányom miatt sosem éreztem magam úgy a társaságban, ahogy szerettem volna. Kíváncsi voltam, lehetne-e belőlem is olyan csinos lány, mint a barátnőim. Az elsődleges cél az volt, hogy vékony legyek. Azóta ez már sokkal többről szól. Teljes életmódváltáson mentem keresztül, és testileg-lelkileg megváltoztam az elmúlt években.

- Milyen változtatásokat vittél véghez az életedben azóta?

- Azóta rendszeres látogatója vagyok az edzőtermeknek és a különböző sporteseményeknek, futóversenyeknek. A fogyókúrám során 5-6 alkalommal jártam edzeni, ma már "csak" heti 4 alkalommal van erre időm. A futás nem járult hozzá a fogyásomhoz, de a kezdeti utálat ellenére mára – azt hiszem – futóvá váltam, hiszen a szülővárosomban alig volt olyan futóverseny az elmúlt másfél évben, ahol ne lettem volna ott, szeptemberben pedig a félmaratont is sikerült teljesítenem.

A mozgás mellett viszont természetesen nagyon fontos volt, hogy megváltoztassam az étrendemet is, ugyanis korábban túl sokat nassoltam és a zöldségekkel sem álltam közeli barátságban. Száműztem a fehér lisztet és a cukrot az étrendemből és a tartósítószereket és adalékanyagokat tartalmazó ételeket, és megszerettem minden zöldségfélét. Felfedeztem, hogy szinte minden egészségtelen ételt helyettesíthetek valamilyen egészségessel, ezáltal pedig szépen lassan hozzászoktam és megszerettem az új életmódomat. Sokan nehezen hiszik el, hogy nem azért eszek salátát vacsorára és zabkását reggelire, mert ezt kell, hanem mert ezt kívánom. Szerintem csak hozzáállás kérdése. Az életmódváltás igenis lehetséges. Ez nem jelenti azt, hogy néha nem eszek én is pizzát vagy más egészségtelenebb ételt. De igen, én is eszek, csak mértékkel, és az idő nagy részében odafigyelek az ételek minőségére.

- Honnan jött az ötlet, hogy az Instagram-on dokumentáld az életmódváltásod részleteit? Mi motivál a folytatásra?

- Amikor megkaptam az okostelefonomat, rögtön regisztráltam az Instagramra, és véletlenül rábukkantam arra a fitnesz közösségre, amelynek több ezer tagja a világ különböző pontjain él, mégis osztoznak az egészséges életmód és a sport örömeiben. Ezeknek az oldalaknak a látogatásával és a saját képeim megosztásával kezdetben csak magamat próbáltam motiválni, hogy továbbra is az egészséges úton haladjak tovább, de egy idő után már én lettem az, aki hatással tudtam lenni és ösztönözni tudtam másokat, ez pedig hatalmas örömöt jelentett nekem.

- Milyen céljaid vannak most az oldaladdal? Mit szeretnél elérni a jövőben az oldaladdal és az eddig elért eredményeiddel?

- Az oldalammal továbbra is az a célom, hogy segítsek másoknak is megtalálni az egészséges életmódhoz vezető utat. Meg szeretném mutatni, hogy sanyargatás nélkül is le lehet fogyni, ha odafigyelünk magunkra. Emellett azt is, hogy az egészséges életmód a sporttal együtt nemcsak fogyókúra során fontos, mivel általa kívül-belül kiegyensúlyozottabbá és boldogabbá válhatunk életünk bármely pontján.

Nagyon jól esik a sok visszajelzés és örülök annak, hogy az oldalammal napi motivációt jelenthetek több ezer ember számára. Célom, hogy Magyarországon is még inkább elterjedjen ez az egészséges életmód, hogy divat legyen így enni és élni, ahelyett, hogy a gyorséttermekben habzsolnánk a hamburgereket.

Nagyon sok üzenetet kapok a receptjeimmel kapcsolatban, ezért hamarosan megjelenik majd az első e-bookom az 50 kedvenc receptemből, hogy bárki könnyedén elkészíthesse és megkóstolhassa őket. Nagyon remélem, hogy sikerrel jár ez a projektem.

- Mesélj kicsit magadról!

- 20 éves vagyok és debreceni, de szeptember óta Budapesten élek és a Budapesti Gazdasági Főiskola első éves turizmus-vendéglátás szakán tanulok. Csak jövőre kell majd szakosodnunk, de már most érzem, hogy nagyon érdekel a vendéglátás, így remélem, egyszer étteremtulajdonos leszek, vagy ha más nem, lesz egy kis reggelizőm a város szívében, ahol minden reggel sok-sok ember kóstolhatja majd meg a legújabb zabkása kreációimat.

(KamaszPanasz)