hialuronsav
#Testi problémák

Amit a hialuronsavról tudni kell

2023.08.23.
1 perces olvasási idő

A hialuronsav napjainkban nagyon népszerű összetevője a kozmetikumoknak. A hirdetésekben magasztalják, mint az egyik legsokoldalúbb anyagot. Úgy tartják, hogy a sav bármire képes: a hidratálástól a ráncok csökkentéséig mindenre jó.

Vajon tényleg egyfajta csoda lenne a hialuronsav, vagy ez csak egy újabb marketingtrükk az eladás növelésére?

A hialuronsav természetes módon jelen van szervezetünkben, különösen a bőr szöveteiben. Feladata az, hogy fenntartsa az elasztin és kollagén működését, azonban a hialuronsav mennyisége, hasonlóan az elasztinhoz és a kollagénhez, a korral folyamatosan csökken. A hialuronsav alkalmas minden bőrtípushoz, ugyanis nem okoz irritációt és nem allergizál.

Csodálatos hidratáló tulajdonságok

A hialuronsav nagyszerű hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, mivel képes a környezetből vizet elvonni és a bőrbe juttatni. Emellett csökkenti a folyadékveszteség mértékét, és állandóan hidratált állapotban tartja a bőrt. A hialuronsav felülmúlja az olyan ismert hidratálók eredményességét, mint a glicerin vagy a karbamid. Egyrészt azért, mert a saját tömegénél 1000-szer nagyobb mennyiségű vizet képes megkötni, másrészt azért, mert alacsony és magas páratartalom mellett is megtartja hatását.

Nedvességmegtartó hatásának köszönhetően megakadályozza a bőr megereszkedését, és segít a ráncok eltüntetésében is, mivel a teltebb bőr miatt a ráncok kisimulnak. A probléma azonban az, hogy a hialuronsav nem képes a bőr mélyebb rétegeibe hatolni, csak a felhám felső rétegéig tud eljutni, mivel a molekulák túl nagy méretűek. Ezért a hialuronsavat elsősorban hidratáló tulajdonságai miatt alkalmazzuk, a ráncok elleni küzdelemben nem annyira hatékony.

Hialuronsavval a ráncok ellen

Ha a ráncok ellen szeretnénk bevetni a hialuronsavat, akkor más módszerhez kell folyamodnunk. Ebben az esetben a hialuronsav injekció segítségével a bőr mélyebb rétegeibe fecskendezhető. Azonban a hialuronsav bőrkisimító hatása csak azokon a területeken érvényesül, ahová az anyagot befecskendezték.

Önmagában a hialuronsav nem károsítja a szervezetet, azonban magának az injekciózásnak lehetnek mellékhatásai. Esetleg az eredmény is eltérhet attól, amit várnánk, erre jó, ha felhívják a figyelmünket. Mielőtt tehát belevágnánk a kezelésbe, keressünk egy jól képzett szakembert erre, és konzultáljunk bőrgyógyásszal is. Ebben az esetben nagyobb eséllyel lesz sikeres a beavatkozás, és olyan eredményt kaphatunk, mint Angelina Jolie, aki a hialuronsavas injekciók nagy rajongója.

Minden injekció helyén duzzanat alakul ki, esetleg irritációt tapasztalhatunk. Ez csak az injekciók beadását követően tapasztaljuk, azonban a kezelést 5-12 havonta meg kell ismételni, ugyanis az anyag hatása nagyjából ennyi ideig marad fenn.

(KamaszPanasz)