kutya
#Zöldövezet

Kiscica vagy kölyökkutya a házban

2013.06.02.
2 perces olvasási idő

Az állatkölykök aranyosak, de gyakran kártékonyak. Adunk pár tippet, hogyan védd meg őket és az otthonodat is! Ha nem akarod, hogy a cicád vagy a kutyusod a szekrény mögé vagy a fiók alá szoruljon, érdemes alaposan átvizsgálni a lakást „kölyök szemmel”, még mielőtt a kedvenc megérkezik.

Háziállat-biztos tippek

Lásd a világot háziállat szemmel!

Kedvenceink a világot egyértelműen kóstolással fedezik fel, mindent a szájukba vesznek. Azt gondoljuk, hogy a gyerekek rosszak, de az semmi ahhoz képest, amit a háziállatunk fog tenni. Egy Labrador kölyökkutya képes lenyelni akár 13 golflabdát is! Hajolj le a padlóra, és ellenőrizz minden szobát, kutass veszélyforrások után! Keress védtelen elektromos vezetéket, mérgező házi növényeket, és olyan apró tárgyakat, mint a fülbevalók, hajgumik és játékok.Kiskutya és cica

Tanítsd meg a házállatodnak, hogy csak bizonyos dolgokat rágcsáljon!

Ha rajtakapod a macskádat, amint épp a bőrcsizmádon csámcsog, tapsolj és szakítsd félbe a cselekvését! Nincs büntetés, nincs harag, csak taníts! Irányítsd a viselkedését egy megfelelő tárgyra: rágójátékra, nyers húsra – valamire, ami biztonságos és kielégítő a számára.

Biztosíts karmolófát a macskádnak!

Felesleges megbüntetni egy cicát, aki megkarmolja a kanapét, mert a kaparás nála természetes viselkedés. Biztosíts neki egy karmoló helyet vagy párnát! A macskák szeretnek kaparni közvetlenül ébredés után. Úgy is mondhatnánk, hogy ez az ébredési rituáléjul része, nem más, mint egy nyújtó gyakorlat. Éppen ezért a kaparófa vagy párna legyen közel ahhoz a helyhez, ahol a cica aludni szeret.

Gyakorlatoztasd a kutyádat!

Egy 30 perces erőteljes gyakorlat lefáraszthatja őt annyira, hogy jól elfáradjon, és már ne legyen kedve rombolni a berendezést.

A háziállatok biztonsága az első

Húzd az elektromos vezetékeket a bútorok alá vagy mögé, vagy korlátozd a hatásukat műanyag kábelvédővel!

Ellenőrizd, hogy minden ablak zárva legyen! Nagyon sok macska és kutya sebesült meg vagy pusztult már el amiatt, hogy a nyitott ablakon kizuhantak. Az állatorvosoknak erre külön kifejezésük van: „sokemeletes szindróma”.

Készen állsz az állattartásra?

Semmi szokatlan nincs abban, ha szereted az állatokat. A háztartások körülbelül 60%-ában van valamilyen kedvenc. Egy nemrégiben végzett kutatás szerint pedig az állattartók körülbelül a fele gondolja úgy, hogy kedvence igenis családtag.

Tovább a cikkhez >>

Tartsd nem elérhető helyen a takarító szereket, rovarirtókat, gyógyszereket és más potenciális mérgeket! Védd a kutyákat és a macskákat a patkánycsalétektől és a hangyacsapdától is! Biztos hely a biztonságuk megőrzésére? Egy zárt szekrény, ami a háziállatok számára elérhetetlen.

Zárd be a szemetes vödröket, amelyekben mérgező anyagok, éles tárgyak és a számukra ártalmas ételek lehetnek!

Kerüld a hosszú vezetékekkel és bojtokkal ellátott drapériákat, mert mert ezek megfojthatják az állatot.

Vágd le a háziállataid körmét rendszeresen, hogy megelőzd a bőrbútorokban okozott kárt!

(KamaszPanasz - S. Z., webmd.com)