kisállat
#Zöldövezet

Készen állsz az állattartásra?

2023.06.06.
6 perces olvasási idő

Semmi szokatlan nincs abban, ha szereted az állatokat. A háztartások körülbelül 60%-ában van valamilyen kedvenc és nagy részük úgy gondolja, hogy a kedvence családtagnak számít.

Az, ha az embernek van egy állandó társa, jelen esetben egy háziállat, nagyban hozzájárulhat az egészségünkhöz is. Kutatások kimutatták, hogy a házi kedvencek csökkentik a depresszió mértékét, alacsonyabb vérnyomást, nyugodtságot eredményeznek, miközben folyamatosan mozgásban is tartanak bennünket. Így például a szívinfarktussal küzdő betegek közül azok, akik kutyát tartottak sokkal tovább éltek, mint azok, akik nem!

De állatot tartani kötelezettség. Tartásuk nem csak annyiból áll, hogy hazaviszünk a kis állatkereskedésből egy imádnivaló szőrcsomót, és hagyjuk, hogy tegye a dolgát. Vajon te tudod-e, hogy mivel is jár egy kisállat befogadása? Nos, ha nem, a legjobb helyen jársz. Mi segítünk, hogy felmérd, mivel is jár egy házi kedvenc tartása!

A kedvenceidnek szükségük van rád és az energiádra

Ha meg tudod állapítani, hogy körülbelül mennyi időt is tudsz a kis szőrös barátodra fordítani, az nagyban megkönnyítheti a döntést, hogy valójában képes vagy-e egy állat nevelésére. Továbbá ez abban is segít, hogy megtudd, melyik állat illik hozzád a leginkább.

„Ha túlságosan elfoglalt vagy, vagy éppenséggel nem tartózkodsz sokat lakhelyeden, nem érdemes egy kis kedvencet vásárolnod, ugyanis csak még több problémát fog neked okozni. Mindezek mellett pedig ő sem fogja magát jól érezni” – mondta Dr. Bernardine Cruz állatorvos.

A kutyák igénylik talán a legtöbb törődést, összehasonlítva a többi háziállattal. Legalább naponta háromszor kell őket kivinni – ha nem kertes házban laksz -, hogy könnyítsenek magukon. A kis blökiket pedig 2-4-szer kell etetni naponta, attól függően, hogy mennyi idősek. Az idősebb kutyákat elegendő egyszer vagy kétszer etetni naponta.

A kutyáknak továbbá játékra is szükségük van. Egy olyan kutyus, amely nem kap elég figyelmet, könnyen kiszámíthatatlanná, vaddá, idegessé válhat. Ez rosszabb esetben az emberre is veszélyes lehet, dehogy a kedvenc kanapéd és a papucsod nem marad meg, az biztos. Szóval, ha nem tudsz egy helyben maradni, számodra talán nem az ember legjobb barátja lesz a megfelelő választás, kivétel, ha nincs egy olyan megbízható és megfizethető megoldás, mely elég mozgásteret és törődést biztosít a kutyusodnak.

kutya és macska

Egyes kutyafajták azonban, még a többi kutyafajtától is több mozgást igényelnek. Például egy Jack Russell-terrier állandó futkározást és mozgást igényel, míg egy tacskó nem. Így, ha a szíved mindenképpen a kutyák mellett döntött, szánj időt arra, hogy a számodra legmegfelelőbb fajtát válaszd ki.

A macskák valamivel kevesebb időt igényelnek. A kiscicákat természetesen itt is 3-4-szer kell etetni. A felnőtt macskák azonban napi egyszeri-kétszeri etetéssel is beérik.

Egy szobatiszta macska azt jelenti, hogy lennie kell egy dobozkájának, amelybe személyes dolgait elvégezheti. Ezt mindennap takarítani kell, hogy a szennyeződésektől és a bűztől megóvd a macskát, magad, és a lakást is. A macskáknak egyébként talán a legjobb, ha lakásban vannak tartva. Így megóvhatjuk őket a verekedésektől – macska a macskával – a balesetektől, fertőzésektől, és lány cica esetében a nem kívánt kiscicáktól is!

Nem úgy, mint a kutyákat, a macskákat nem kell sétáltatni. Tehát lehetséges, hogy pár napra otthon hagyd kedvencedet. Természetesen csak akkor, ha van valaki, aki naponta meg tudja etetni, itatni, ketrecét pedig ki tudja takarítani.

Ha a választás egy szárnyas kedvencre, történetesen például egy papagájra esik, tudni kell, hogy némelyik fajta játékidőt igényel a ketrecén kívül is. Továbbá a papagájok többsége nem szereti a magányt, az emberi közelségre és beszédre pedig sokszor vágyik.

„Mióta a madarak a lakásba kerültek, természetes élőhelyüktől és a társaságuktól megfosztottuk őket, így érthető, hogy társaságunkra vágynak. Sajnos rengeteg madár küzd a társaság és a játék hiánya miatt viselkedési problémákkal, agressziójuk miatt pedig gyakran a szabadban vagy az út mellett végzik” – mondta egy állatorvos.

A fajtától eltekintve, minden madár bizonyos időközönként madáreledelt és friss vizet igényel. Továbbá fontos a heti rendszerességgel végzett kalitkatakarítás és a fürdetés is.

Az idő szűkében lévő gazdáknak a legjobb, ha csak az alap dolgok maradnak meg. Így például az akváriumtakarítás vagy a rendszeres etetés. Az ilyen gazdiknak ajánljuk a halakat, kétéltűeket, hüllőket, akik nem túl sok emberi érintkezést igényelnek. A hörcsögök, nyulak, görények, futóegerek szintúgy megfelelhetnek ezeknek a kritériumoknak. Ha pedig időnk van – mivel nem ijedős állatok – még játszhatunk is velük.

Megengedheted-e magadnak a háziállatot?

A felelősség és a kötelesség nagyúr, de sajnos egy másik tényező is beleszólhat az állat tartásába, ez pedig a pénz. „Nem mindig kerül nagy összegbe egy állat fenntartása. Azonban ha nincs állandó bevételed, semmiképpen se tarts háziállatot.” – mondja több állatorvos is.

Az első kiadás maga az állat. Egy kedvenc lehet olyan olcsó, hogy teljesen ingyen van, de kerülhet több 100 ezer forintba is. A szakértők szerint az egyik legnagyobb költséggel járó házi kedvenc kétségkívül a kutya.

Először is, amint megvásároltál egy kutyát, rögtön akadnak azonnali és halaszthatatlan költségek. Egy közepes méretű kutya esetében az ivartalanítás körülbelül 40 000 Ft, körülbelül 15-20 000 Ft megy el a különféle vizsgálatokra, féregtelenítésre, vértesztekre és körülbelül 60 ezer forint a kutyaházra, tálakra, nyakörvre, pórázra.

Egy átlagos év során körülbelül 40-50 000 forintot költ egy gazda kutyakajára. És legalább ugyanennyit általános állatorvosi látogatásokra, féregtelenítésre, kullancs és bolhairtásra, játékok és egyéb eszközök pótlására, vásárlására. Természetesen további költségek adódhatnak, szóval éves szinten 120-140 000 forintba is kerülhet egy házi kedvenc.

A macskák a második legköltségesebb állatok. Az adoptálás után költségek tömkelege merül fel egy macska esetében is. Körülbelül 20-25 000 Ft az ivartalanítás, 20 000 Ft az oltások és a különféle vakcinák ára, 5-8000 Ft a kis ketrec és a saját WC-je, és körülbelül még 10 000 Ft játékokra és egyéb felszerelésekre. A kaja körülbelül évente 30-40 000 Ft-ba, az alom és az egyéb szükséges és nélkülözhetetlen dolgok 20 ezer forintba, a különféle vakcinák, oltások, nyakörvek pedig körülbelül ugyanennyibe. Éves szinten tehát egy macska 70-80 000 Ft-ba is belekerülhet.

A nyúltulajdonosok 70-80 ezer forint éves kiadással, a kis emlős és madár gazdák pedig körülbelül 50-80 000 forint éves kiadással számoljanak.

Tény és való, hogy az állatorvosi vizsgálatok és beavatkozások adják a költségek egyik legnagyobb részét. Természetesen azonban ez ellen is lehet védekezni. Így például lehet kötni állatbiztosítást, amely pár ezer forint havonta és legtöbb esetben fedi az ellátás és a gyógyszerek költségét. Megkötés előtt azonban mindenképpen nézd meg, hogy mit tartalmaz a biztosítás csomagja.

Egy nagyobb és hosszabb élettartamú állat vásárlása, sok költséggel jár, főleg a rengeteg állatorvoshoz járkálás, és a különféle vakcinák védőszerek miatt. De ha egy rövid életű rágcsálót, így például hörcsögöt vásárolsz, valószínű, hogy soha nem kell majd az állatorvoshoz menned!

A kor igenis számít

Mielőtt megvásárolnál vagy örökbe fogadnál egy állatot, tedd fel a kérdést magadnak: Mit fogok csinálni a következő 10 évben? Elhagyom az iskolát? Elköltözöm? Dolgozni fogok? Ezek a kérdések nagyon fontosak, ugyanis a legtöbb gazda a hosszú távú következményekkel abszolút nem számol.

Ha egy állatot vásárolsz, egy életért vagy felelős. Az ő életükért. Egyes kutyák vagy macskák, akár 18-20 évig is élhetnek, míg egyes hüllők vagy madarak akár 40 évig is a Földön maradhatnak. Ahogyan az ember, úgy idősödő korban az állatok is megbetegedhetnek. Komoly vese, érrendszeri, és máj problémáik lehetnek. Ezek gyógyítása általában nagy összegeket emészt fel, mellyel valószínűleg nem számoltál akkor, mikor hazavitted a kedvenced. Sajnos, ez is egy állandó ok, ami miatt a legtöbb állatot idős korára elajándékozzák, kidobják, vagy menhelyekre viszik.

A tulajdonosoknak be kell látniuk, hogy egy állat mennyi ideig élhet. Ha tudják, hogy mennyi a várható élettartama, mindenképpen fontos, hogy tudják, ki fog róla gondoskodni, ha netán fizikailag, anyagilag vagy mentálisan a gazdája már nem lesz képes rá. Ez utóbbi igazából nem titeket, hanem a nyugdíjasokat érinti. Akik társat vesznek maguk mellé, de bármikor meghalhatnak.

Mindig próbálj tehát a mentalitásodhoz és a képességeidhez mérten választani állatot. Egy idős ember számára nyilván egy idősebb kutya az alkalmas. Egy ülő életformát végző ember számára egy nyugodt eb. Míg egy állandóan sportoló számára egy fiatal energiabomba kutya a megfelelő.

Ha ezt megfordítjuk, természetesen felmerülhet a kérdés, egy gyermeknek mennyire kell idősnek lennie ahhoz, hogy kisállatot tarthasson? Nos, ez a gyermek mentális fejlettségi szintjétől függ leginkább.

Amikor magáról már felelősségteljesen tud gondoskodni, és több dolgot is rá tud a szülő bízni, mindazt pedig megfelelően elvégzi a gyermek, akkor már fel lehet készíteni egy kisállat érkezésére. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a gyereknek kell minden egyes pillanatában az állattal foglalkoznia. De legalább pár dologban, így például a játékban, takarításban, etetésben be tud segíteni.

Döntsd el, mit akarsz

Az, ha tudod, hogy pontosan mit is szeretnél, milyen társat magad mellé, nagyban megkönnyítheti az állat és a te sorsodat is. Rengetegféleképpen választhatsz az állatok közül. Ebben a cikkünkben mi is elég támpontot adtunk. De, ha mégse ne csüggedj, van még idő és mód arra, hogy megtaláld, számodra melyik állat is a legmegfelelőbb!

Menj el például egy állatorvoshoz. Ő majd különféle kérdéseket fog feltenni, hogy van-e gyerek a családban, mennyi, mik az elvárásaid, mennyi időt tudsz a gondozásra fordítani, mennyire élsz aktív életet stb. Továbbá kérdésként fog felmerülni, hogy mekkora házzal, udvarral rendelkeztek, van-e valakinek allergiája, és, hogy nyugodt vagy ugrálós kutyát szeretnél-e.

Ezekre az információkra támaszkodva, az állatorvos majd egy neked megfelelő fajta állatot fog javasolni. Természetesen ma már az internet is számos oldalt rejt a különféle fajtákkal kapcsolatosan, melyek kitérnek a természetükre, étvágyukra, egészségügyi és egyéb igényeikre, problémáikra.

Egy menhely, egy kis állatkereskedés, egy kutyakiállítás vagy egy tenyésztő meglátogatása szintén jó kiindulópont lehet. Így az állatokat valójukban láthatod, amely a döntést megkönnyítheti, a szakértő segítség pedig hasznos információkat és támpontokat is adhat!

(KamaszPanasz - Cs. B.)