diák költségvetés
#Lélek

Tervezd meg a költségvetésed!

2023.03.19.
2 perces olvasási idő

Aggódsz amiatt, hogy nem lesz bevételed az egyetem alatt, vagy csak szeretnéd jobban beosztani a diákhiteledet? A megfelelő helyen jársz!

Nem fogok hazudni nektek – nem lesz csupa móka és kacagás, amikor nem veheted meg azt amit szeretnél, vagy amikor buszozás helyett inkább sétálsz az egyetemre, de ha egyszer ráérzel a spórolás ízére, akkor többé nem fog annyi nehézséget okozni.

Sokkal jobban képben leszel azzal kapcsolatban, hogy hogyan tartson sokáig a pénzed, és hogy hogyan költs kevesebbet. Szóval, most úgy olvasd ezt a cikket, mint egy életre szóló befektetést!

Hogyan oldd meg az anyagi helyzeted 4 egyszerű lépésben:

1. Dolgozd ki a bevételeidet és a kiadásaidat

Listázd az összes pénzt, ami befut hozzád, és aztán arról is készíts egy listát, hogy ebből mennyit mire költesz! Próbáld meg a kettőt egyensúlyba hozni!

Csinálhatod ezt papír alapon, a telefonodon, vagy csak a fejedben – de csak hogy minden simán menjen, összeállítottunk egy hasznos, diákoknak szóló költségvetési tervet.

Hogyan használd a költségvetés-táblázatodat?

A táblázatba írj be minden bevételt, amit havonta kapsz (például a diákhitel, vagy a fizetésed), alatta pedig szemléltesd a kiadásaidat (például ruhák, albérlet, könyvek és a bulik)! Ez a táblázat segít kalkulálni, és abban is, hogy ne lépd túl a határaidat.

Csinálhatod hónapról hónapra, de jó ötlet a jövőre is gondolni – például az egész tanévre.

Az a lényege ennek a táblázatnak, hogy segítsen megtartani az egyensúlyt, és hogy maradjon egy kis extra pénzed a spórolás következtében. Ha úgy érzed, hogy túlköltekezed magad, vagy a költségvetésed nem felel meg az elvárásaidnak, akkor meg kell találnod a módját, hogy még ennél is lejjebb faragd a kiadásaidat.

2. Jegyezd fel, hogy mire költesz

Ha egyszer elkezded rendszeresen vezetni a kiadásaidat, akkor meglátod, hogy sokkal több mindenre költesz, mint a bérleti díj, a kaja és a tanuláshoz szükséges felszerelés. Fontos, hogy tudd, hogy ez a kulcsa a spórolásnak – minél többet figyeled a kiadásaidat, annál hamarabb leszel kiegyensúlyozott anyagilag.

Az, hogy mennyire szigorúan követed a kiadásaidat, rajtad múlik – de az, ha tudod, hogy hova megy a pénzed, egyfajta kontrollt fog adni, és érezni fogod a hatását a pénzeddel kapcsolatos döntéseiden is.

Ahelyett, hogy késedelmi díjat fizetsz a könyvtári könyvekért, inkább figyelj rá, hogy időben visszavidd őket, és a túlárazott kávé helyett vegyél egy termoszt és készítsd el otthon magadnak!

3. Növeld az egyensúlyt

A költségvetésed mindig profitálni fog egy kis plusztól. Erre két nyilvánvaló mód van: az egyik, ha növeled a bevételt, a másik, ha csökkented a kiadást.

Ez sokkal könnyebben hangzik, mint amilyen a gyakorlatban. A bevételed növelése talán nehezebb feladat, de ez nem csak arról szól, hogy legyen munkád, kérj fizetésemelést, vagy add el a képregény gyűjteményedet. Vállalj plusz munkát vagy próbáld csökkenteni a kiadásaidat.

És persze ne feledkezz meg azokról a diákkedvezményekről, illetve juttatásokról, amik neked járnak! Nézz utána, hogy nem nyerhetnél-e ebből valamennyi extra pénzt! Megéri havonta egyszer átnézni a költségvetést, hogy lásd, nem költöttél-e túl sokat valamire, vagy a számláid lehetnének-e egy kicsivel alacsonyabbak.

4. Törölj ki néhány költséget

Ez elméletben nagyon könnyűnek tűnik, de motiváltnak kell maradnod, és akaraterőre is szükséged van ahhoz, hogy működjön a dolog. Rengeteg olyan kiadás van, amely szép lassan falja a pénzedet, és meglepődnél, hogy mennyit tudnál rajta spórolni.

Persze vannak olyan kiadások, amelyek nélkül nem igazán tudsz meglenni, például az étkezés. De megfigyelheted például, hogy mire költöd a pénzedet, ez már hasznodra válhat.

(KamaszPanasz - R. P., savethestudent.org)

Kapcsolódó címkék

pénz