dolgozat
#Suli, munka

Tuti tippek a dolgozatok sikeres megírásához

2015.04.13.
2 perces olvasási idő

Izzadsz, a ceruzád végét rágod, remeg a gyomrod, miközben a tanár a feladatlapokat osztja? Rengetegen (köztük a felnőttek is) izgulnak, ha tudásukról kell számot adniuk.

A dolgozatok előtti izgalom teljesen természetes. Valójában egy kevéske adrenalin (stresszhelyzetekben a szervezet által termelt hormon) még jót is tehet a lendületes kezdéshez.

Néhány tipp, hogy a dolgozatod biztosan jól sikerüljön

  • Alaposan készülj fel dolgozatírás előtt! Bugyutának hangzik a kijelentés, ám ha birtokában vagy a szükséges tudásnak, aggodalomra nem lehet komoly okod.
  • Aludd ki magad a dolgozat előtt! Egy kiadós alvás után a memóriád sokkal jobban működik majd! Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a dolgozat előtt éjszakát alvással és nem tanulással töltő diákok eredményesebben teljesítettek.
  • Kövesd az utasításokat! Pontosan azt csináld, amit a feladat kér tőled.
  • Mielőtt hozzákezdenél, először olvasd át az egész feladatsort! Amikor kezedbe veszed a feladatokat, tekintsd át az egészet, nézd meg a kérdések hosszát és nehézségét. Így fel tudod majd mérni, mennyi időre van szükséged a megoldáshoz, illetve, ha nem egyértelmű valami, megkérdezheted a tanárt. Ha valamelyik feladat nem világos, ne ess kétségbe, inkább kérdezz!
  • Minden kérdést válaszolj meg! Ha valahol elakadtál, bizonytalan vagy a helyes választ illetően, ne időzz a feladattal túl sokat. Válaszolj legjobb tudásod szerint vagy térj vissza később, amikor a többi kérdést már biztosan megválaszoltad.
  • Nyugi! Ha annyira izgulsz, hogy semmi sem jut az eszedbe, lazítanod kell kicsit! Dolgozatírás közben persze nem sétálhatsz körbe a tanteremben; lazítsd ki az ujjaidat, végy 4-5 mély lélegzetet, képzeld el magad egy tengerparton vagy egy számodra megnyugvást adó helyen. Mindannyiunkkal megesik, hogy teljesen evidens dolgokat elfelejtünk. Egy számzár kódjának elfelejtése és egy dolgozatírás közbeni leblokkolás között csak annyi a különbség, hogy tudjuk: a már százszor használt kód előbb-utóbb úgyis eszünkbe jut, míg feladatmegoldás közben az idő sürgetése miatt görcsbe rándulunk és alig jut eszünkbe valami.
  • Már befejezted? Ha a társaidnál korábban elvégezted a feladatokat, beadhatod a feladatlapot, mégis sokkal jobban teszed, ha plusz időt fordítasz az ellenőrzésre. Akár részletesebben is kifejtheted a gondolataidat, amikre előtte nem volt időd. Ha 5 perccel a csengetés előtt még dolgozol valamin, húzz bele, de ne ess pánikba.
  • Különböző típusú tesztek eltérő gondolkodási és megoldási utat kívánnak. Ha fogalmazást kell írnod, készíts rövid vázlatot. Gondolkodj kulcsszavak mentén, mint például összehasonlítás, szembeállítás, leírás, azonosítás. Kezdd az esszét egy rövid összefoglalóval vagy egy tömör bevezető mondattal, aztán fejtsd ki a gondolataidat. Ne feledkezz meg a tanár által meghatározott szempontokról és témáról.

    Feleletválasztós feladatoknál a helyes megoldás kiválasztása előtt válaszold meg magad a kérdést, csak utána nézd meg a megadott lehetőségeket. Szórd ki a rossz válaszokat! Ha túljutottál az egyértelmű feladatokon, térj vissza a nehezebbekre. Magabiztosabb leszel, ha egyszerre csak egy megoldáson kell törnöd a fejed.

Ezek az egyszerű tippek segítségedre lehetnek az eredményesebb dolgozatíráshoz. Ha úgy érzed, hogy súlyos dolgozatírás-fóbiával küzdesz, fordulj segítségért a szüleidhez, tanáraidhoz vagy egy erre specializálódott szakemberhez. Sok szerencsét!