tanulás
#Suli, munka

7 dolog, hogy koncentrálni tudj tanulás közben

2023.02.12.
1 perces olvasási idő

Mindenkinek van egy sajátos módja, rituáléja tanuláshoz. Akárhogyan csinálod, mindegyik figyelmet igényel.

Ha mindig megy a TV a háttérben és folyamatosan szüneteket tartasz csak azért, hogy lecsekkold, Szultána még él-e, nem fog olyan jól sikerülni a dolgozatod, mint ahogy szeretnéd. Ha 5-ös dogát szeretnél írni, fókuszálnod kell. Ha szenvedsz, hogy koncentrálni tudj tanulás közben, itt van pár hasznos tipp.

Megfelelő zene

Ha a szüleid vagy szobatársaid mindig hangosak, akkor el kell őket fojtani a megfelelő zenével. Semmiképpen ne a kedvenc együttesed hallgasd, mert tuti, hogy a szöveget fogod énekelni, vagy a közelgő koncertjeik dátumát nézni. Ami a legjobb lenne neked, valami olyan zene, amiben csak hangszerek vannak, esetleg komolyzene, filmzene.

Elektronikus dolgoktól való eltávolodás

Hogyha a megtanulandó dolgok a gépeden vannak, akkor jobban jársz, ha kinyomtatod őket, vagy felmész a kívánt honlapra és kikapcsolod az internet kapcsolatot. A telefonodat is némítsd le és rakd távol magadtól. Akár minden órában ellenőrizheted az értesítéseidet, de semmiképp ne a memorizálás közben válaszolgass az üzeneteidre.

Rendszeren kívül

Nem akarod a tanulást túl sokáig húzni, de tudod, hogy addig nem leszel képes fókuszálni, amíg meg nem nézted az e-mailjeidet. Ebben az esetben még tanulás előtte tedd meg ezt. Hogyha érzed, hogy itt az idő, hogy megetesd a kutyusod, ezt is érdemes tanulás előtt megcsinálni. Te sem akarod, hogy a kutyád megzavarja a tanulásod, felborítva vele a beállt ritmusod.

Egyszerre csak egy lépés

Hogyha tudod, hogy több dolgozatra is tanulnod kell, ne akadj ki. Ha kémiát tanulsz, de nem tudod elengedni a gondolatot, hogy milyen nehéz lesz a fizika doga, akkor tuti fix, hogy nem leszel képes koncentrálni. Biztos nem akarsz majd visszaugrálni az anyagokhoz és mindent hatszor átismételni, szóval légy határozott, és ne gondolkodj más dolgozatokon aközben, hogy egy teljesen másikra tanulsz. Egyszerre csak egy dologra koncentrálj.

Fontos a helyszín

Ha egy buli zajlik a szomszédban, nehéz lesz koncentrálnod. Lehet, hogy legszívesebben inkább átköltöznél a könyvtárba, hogy koncentrált maradj. Az is elég fontos tényező lehet, hogy ahol tanulsz, tiszta legyen. Ha a könyveid egy rendetlen, zsúfolt asztalon vannak, könnyen az elméd is rendezetlenné válhat.

Egészség mindenek előtt

Ha egész nap nem ettél semmit és nem is aludtál eleget, akkor nehéz lesz tanulnod. Hiszed vagy sem, az egészségedre figyelni sokkal fontosabb, mint a jegyeid. Emellett nem fogsz tudni megfelelően tanulni, ha közben elszundikálsz. Az agyad nem lesz képes rendesen funkcionálni addig, amíg meg nem adod neki azt, amire szüksége van.

Helyesen tartott szünetek

A szünetek tartása egészséges számodra. Ez nem egy lustaságra utaló dolog, addig, amíg nem 20 perces szüneteket tartasz 5 perc tanulás után. A tanulási időnek többnek kell lenni, mint a szünetnek, de ne félj megállni időnként, hogy egyél valamit, vagy kicsit netezz. Ez jó neked, hogy egy kicsit lazulj és utána újult erővel térj vissza a tanuláshoz.

Nehéz koncentráltnak maradni tanulás közben, de elég okos és erős vagy ahhoz, hogy meg tudd csinálni!

(KamaszPanasz – E.F.)