memóriaserkentő
#Suli, munka

Nem megy a memorizálás? Mutatunk egy tuti módszert, ami segít!

2023.04.05.
1 perces olvasási idő

Töménytelen mennyiségű adatot kell megtanulnod a következő dolgozatra? A „memóriafogas” módszere által a tanulás eddig ismeretlen, szórakoztató oldaláról mutatkozik be neked. Próbáld ki te is, meglátod nálad is működik majd!

Hogyan láss hozzá? Mik a lépések?

1. Válassz egy általad jól ismert helyet, például az otthonod, a sulid, a szomszéd házát stb.

2. Vizualizáld, képzeld magad elé ezt a helyszínt a lehető legrészletesebben: képzeletben lásd magad előtt, hogyan nyílnak egymásba a szobák, milyen színű a fal, a szőnyeg, milyen a berendezés, mi van az ágyak alatt stb.

3. Gondolatban rajzolj meg egy irányt, amerre haladni fogsz a helyiségeken keresztül.

4. Jegyezd meg az első, második, harmadik dolgot és így tovább, ami a szemed elé kerül.

5. Írd össze a szemed elé ötlő tárgyakat, vagy mondd ki hangosan a nevüket, hogy könnyebb legyen emlékezni rájuk.

6. Ezután írj egy listát az esedékes dolgozatra memorizálandó anyagról.

7. Képzeletben asszociáld az első lista dolgait a második listádon szereplő tanulnivalóval. Ha például három amerikai elnök nevét kell megjegyezned elnökségük sorrendjében, az első elnök nevét kösd össze az elsőként meglátott tárggyal, a második elnökét a másodikkal és így tovább.

8. Próbálj minél inkább megjegyezhető fantáziaképeket gyártani. Gondolatban lásd a konyhaasztal alatt kuporgó George Washington-t rapper öltözetben, Abraham Lincoln-t fürdőkádban ejtőző műkorcsolyabajnokként. Légy kicsit őrült, kreatív, s nevess nagyokat!

9. Miután készen áll a „fogasod” a rá akasztott tartalommal, képzeletben újra sétálj végig a helyiségeken. Állj meg minden egyes listára vett tárgy mellett. Nézd meg jól, mit látsz. Ott fognak gubbasztani az USA nagy elnökei, éppen abban a sorrendben, ahogyan emlékezetedbe idézted őket.

10. Napközben többször gyalogolj végig a gondolatösvényeden, s idézd fel magad előtt a „emlékezetes” helyeket.

Sok sikert kívánunk!

(KamaszPanasz)