suli
#Suli, munka

Hamar elfelejted, amit megtanultál? Megmutatjuk, hol hibázol

2024.01.04.
1 perces olvasási idő

Tudod, mi a tanulás egyik alapvető titka? A lényeg megtalálása. Ha sikerül kibogozni a tananyagból a kulcsfontosságú részeket, azzal elérheted, hogy tisztán átlásd a dolgokat, felfedezd az összefüggéseket, ráadásul így sokkal tovább az emlékezetedben maradnak a részletek, mint az odafigyelés nélkül bebiflázott tananyag esetén.

Manapság riasztó adatok kerülnek elő az iskolásokról. Állítólag az alsó tagozatban minden második-harmadik gyereknek gondja van az írás-olvasással. Bizonyos statisztikák szerint a gyerekek egyharmada úgy lép felsőbb osztályokba, hogy egész egyszerűen nem tanult meg olvasni.Viszont gondoljuk csak végig: mi történik, ha nem tudunk úgy olvasni, hogy közben meg is értsük a leírtakat? Ez sajnos hamar a tanulás akadályává válik.

Tegyük rendbe az olvasással kapcsolatos bizonytalanságokat

Az átlagos olvasási sebesség 150-200 szó percenként, a jelentés 50-60%-os felfogásával. Azonban mind a sebesség, mind a felfogás növelhető tudatos gyakorlással és sok olvasással. Intenzíven és nagy odaadással kell olvasni, a gondolatok elkalandozása nélkül. Mindig összpontosíts az adott feladatra, az elolvasott szavakra, azok összefüggéseire.

Nem kell rohannod, eleinte állj meg gyakrabban egy-egy bekezdés után, gondold át újra, mit olvastál, és csak ezután haladj tovább. Ezt a tempót fokozatosan tudod majd növelni, amikor rutinosabbá válsz. Sok időt, energiát és bosszankodást fogsz megspórolni, ha nem kell egy szöveget vagy feladatot 2-3 alkalommal is elolvasni, mire megérted, mit is kellene csinálnod. Ez a jegyeiden is meg fog mutatkozni!

Tudnod kell azt is, hogy az agyad sokkal többre képes, mint amennyire használod. Agykapacitásunknak csak egy töredékét hasznosítjuk. Nem kell tehát félned, hogy túltanulod magad, ilyen veszély nem áll fenn. A legrosszabb, ami történhet, hogy hamarabb elalszol este, mint ahogy Te szeretnéd. A legjobb érzés pedig biztosan kárpótolni fog a sok gyakorlás után, amikor egyszer csak úrrá lesz rajtad a nagyszerű érzés: jé, mindenre volt időm, mindent megtanultam, amit akartam.

Sok sikert és kitartást kívánunk!

(KamaszPanasz - Intera)