matek
#Suli, munka

Matek + rágógumi = jobb jegy?

2018.01.05.
1 perces olvasási idő

A rágógumi a tanárokat ugyan az őrületbe kergeti, ám egy új kutatás eredménye szerint javítja a teljesítőképességeket. A cukormentes rágógumi óra alatti, dolgozat- illetve házi feladat írás közbeni rágása jelentősen csökkenti a stresszt, ezáltal növeli a koncentrációs készséget, így a rágózó diákok jobban teljesítenek.

A kutatás vezetője, Craig Johnston és kollégái 108 nyolcadikos diákot vizsgáltak matematika órákon úgy, hogy két csoportra osztották őket: az egyikben cukormentes rágógumit rágtak a diákok a tanórák, házi feladat írás és dolgozatírás alatt, míg a másikban lévő tanulók nem rágóztak.

Jobb jegyek születtek

matekAzt tapasztalták, hogy a rágógumizó diákok matek teszteredményei jelentősen javultak, miután 14 héten át rágóztak, ezen kívül jobb jegyeket is szereztek, mint nem rágógumizó társaik.

A kutatók szerint az eredmény hátterében az áll, hogy a rágózás csökkenti a stresszt, ezáltal elősegíti a koncentrálást és odafigyelést, melyből egyenesen következnek a jobb jegyek. Természetesen további kutatások szükségesek még az összefüggés pontos megértéséhez, ám ez a vizsgálat egy jelentős és izgalmas lépés annak kiderítésében, vajon más tantárgyak esetén is hasonló eredmények érhetőek-e el rágógumizás segítségével.

Csak azért, mert eddig tilos volt?

Egyes pszichológusok kételkednek a kutatás eredményének helytállóságában, arra hivatkozva, hogy eddig még egyetlen ételről vagy mozgásformáról sem bizonyították, hogy jobb matekjegyhez vezetnének. Szerintük az is lehetséges, hogy a diákok csak azért értek el jobb eredményeket, mert valami olyat tehettek, ami eddig tiltott volt.

Mindenesetre a kutatásban résztvevő tanárokat igencsak meglepte a rágózó diákoknál tapasztalt javulás. A kutatók pedig a szülőknek is megfontolásra ajánlják, hogy engedjék csemetéjüknek az ily módon való matekjavítást.

A felméréssel kapcsolatos egyetlen rossz hír az, hogy tanulás nélkül a rágógumizás nem hatásos! :)

(Kamaszpanasz; Forrás: WebMD)

Kapcsolódó címkék

vizsga