matek
#Suli, munka

Hogyan írj matek dolgozatot? A legjobb tippek és stratégiák!

2012.05.03.
2 perces olvasási idő

Pár tippel szeretnénk segíteni abban, hogy a lehető legjobban sikerüljön az év végi matematika dolgozatod.

Becsülj!

Mielőtt elkezdenéd a feladatot, próbáld megbecsülni, hogy mi is lehet majd a helyes válasz. Még egy nagyon körülbelüli becslés is sokat segíthet majd, amikor azt ellenőrzöd, hogy helyes lett-e az eredményed.

Próbáld a problémákat valami olyanná alakítani, amit megértesz!

Amikor egyenleteket és képleteket tanulsz, próbáld meg őket szavakba önteni. A szavak nagyon sokat segítenek abban, hogy könnyebben tudd alkalmazni ezeket. Például c2=a2+b2 úgy is „lefordítható”, hogy egy derékszögű háromszög 2 befogójának a négyzete egyenlő az átfogó négyzetével.

Használj ellentétes műveleteket!

Hogyha a feladatodban szorzás van, ellenőrizd osztással, adj össze majd vonj ki, találd meg a gyököt majd emelj négyzetre, és így tovább. Így mindig egyszerűen és hatásosan ellenőrizheted az eredményedet.

Alkoss egy képet!

Hogyha elakadtál egy bonyolultabb, összetett feladatnál, akkor próbáld meg lerajzolni az esetet, vagy ábrázolni azt valamilyen diagramon, képen. Sokszor az segít előrejutni, hogyha vizuálisan is „olvashatóvá” teszed a problémát, azaz képszerűen tekintesz rá és így találod ki, hogyan is lehet megoldani.

Írd le a megjegyzendő képleteket!

Hogyha valamilyen képletet, összefüggést meg kellett tanulnod a dolgozatra, írd fel őket a dolgozatod legtetejére még mikor megkapod a lapot, és így nem kell azon izgulnod, hogy esetleg elfelejted őket. Hidd el, sokkal nyugodtabban fogsz nekivágni így a dolgozatnak, amitől a munkád is sokkal hatékonyabb lesz.

Ellenőrizd a munkádat rendszeresen!

Kérdezd meg magadtól, hogy van-e értelme a válaszodnak. Megfelelőek a mértékegységek? Megfelelő választ adtál a kérdésre? Megfelelő képletet használtál?

Minden számot írj olvashatóan!

A számokat mindig olvashatóan írd, így sem magadat, sem a tanárt nem fogod összezavarni – különösen, hogyha a számok vagy változók hasonlítanak a másikra, például az 1 és 7 vagy az x és y esetében.

Legelőször az egyszerű kérdésekre válaszolj!

Kezdd azokat a feladatokat megoldani, amelyeket biztosan meg tudsz oldani, amelyekre azonnal tudsz válaszolni. Ezzel biztosabb leszel magadban, illetve időt és energiát spórolsz meg, amit majd a bonyolultabb kérdésekre fordíthatsz. Tehát ez a módszer az idővel való spórolásnak is nagyszerű módja egyben.

Mutasd meg a teljes munkádat!

Ne hagyj ki egy lépést sem, miközben megoldasz egy egyenletet vagy feladatot. Ezzel könnyebben fogod tudni bizonyítani a válaszodat, kisebb eséllyel követsz el logikai hibákat, illetve sokszor már az ilyen lépésekre is kapsz részpontokat.

Rendszerezd a számításaidat!

Mindig írd fel az eredményeidet, még ha részeredmények is. Ha kell, használj egy külön piszkozati papírt!

Fejezd be utolsóként a dolgozatodat!

A dolgozat alatt maradj higgadt, nyugodt. Hagyj magadnak extra időt, hogy amikor befejezted a dolgozatot, legyen időd átnézni az összes válaszodat. Tervezz úgy, hogy te leszel az utolsó, aki beadja a dolgozatát az osztályban – és ne érezd rosszul magadat amiatt, hogy mások gyorsabbak. A lényeg, hogy használd ki az összes rendelkezésedre álló időt, hogy a lehető legjobb munkát adhasd ki a kezeid közül.

Van még valami más tanácsod? Olyan tipp, ami neked bevált? Valamit kihagytunk? Oszd meg velünk hozzászólásodban!

(Gy. A. - studenthacks.org)

Kapcsolódó címkék

dolgozat