olvasás
#Lélek

Így válaszd ki a legjobb könyvet!

2021.07.17.
2 perces olvasási idő

Nem újdonság, hogy minden korábbinál több időt töltünk sms-ezéssel és netezéssel. De tudtad-e, hogy olvasásra is egyre több időt szakítunk? Pedig így van: egy tanulmányból az derül ki, hogy a tinédzserek többsége papírra nyomtatott könyveket olvas.

Az olvasás remek lehetőség arra, hogy felfedezz valami új dolgot, és közben önmagadról is többet megtudj. Amíg azonban azt biztosan tudod, hogyan keress valamilyen új kütyüt a mobilodra, vajon tudod-e, hogyan válassz olyan könyvet, amely valóban tetszeni fog? Lássunk néhány ötletet!

Mi az, ami érdekel?

Magad választotta könyvet olvasni nem ugyanaz, mint az iskolai kötelezőt (bár remélhetőleg azok közül is megszeretsz néhányat és mást is el akarsz majd olvasni az íróktól). Magadnak olyat választhatsz, ami a leginkább érdekel, legyen szó ősi harcművészetekről, számítógépekről vagy divattervezésről. Csak válassz témát, s halomnyi könyvet találsz róla!

Melyik az „eseted”?

A szépprózát vagy a tényirodalmat szereted jobban (esetleg mindkettőt)?

A szépirodalmi művek, például a regények vagy elbeszélések egy egész más világba röpíthetnek, vagy olyan dolgokról is képet alkothatsz, amiket magad nem élhetsz át. Ezek a művek sem egyformák: van, aki a klasszikusokat szereti, más a fantasztikus irodalmat, a rejtélyes regényeket vagy a rémtörténeteket. Esetleg a történelmi regény a leginkább neked való. Kóstolj bele többféle műfajba, hogy kiderüljön, melyik tetszik a legjobban.

A tényirodalomból megtudhatod, ki, hol, mikor és miért tett valamit. Tényeken alapuló eseményeket mesélnek el, de ettől még csöppet sem unalmasak. Az ilyen könyvek segítségével szemtanúja lehetsz egy vulkánkitörésnek, vagy bepillanthatsz a kínai császárdinasztiák életébe. Sokat közülük az elejétől a végéig úgy olvashatsz, mint egy regényt.

Válassz valami „keveréket” kedvcsinálónak

Próbálkozhatsz képeskönyvvel is, amely egyaránt lehet tényjellegű vagy szépirodalmi, s a képregényhez hasonlóan az írott szöveget képek egészítik ki. Számos nagyszerű képes regény kapható.

Olvasd el a fülszövegeket

A könyvek borítóinak a hátlapján és a borító belső oldalán található ismertetőt és rövid bírálatot fülszövegnek nevezik. Megtudhatod belőlük, miről szól a könyv, ugyanakkor további könyveket is a figyelmedbe ajánlanak. Ha a kezedbe kerül egy könyv, amelyik igazán megtetszik, egy percedbe se telik, hogy elolvasd a bírálatokat (már ha vannak), és láthatod, mely írók dicsérték a művet. Gyakran ők maguk is hasonló stílusban írnak, tehát e szerzők könyvei között is találhatsz kedvedre valót.

Derítsd ki, mi a családod kedvence

Mi volt a mamád vagy a papád kedvenc könyve, amikor olyan idősek voltak, mint te most? Hát a tesóidé? Tudd meg, olvasd el őket, aztán megoszthatjátok egymás között a gondolataitokat a könyvekről. Egyébként is, keresve se találnál jobb lehetőséget, hogy összejöjj az unokatesóddal, akivel csak nyaranta találkozol, mint hogy közösen olvassátok az ajánlott irodalmat és megbeszélitek az élményeiteket.

Lépj be egy klubba, akár a neten, akár személyesen

Hívd össze a barátaidat, ajánljátok egymásnak kedvenc íróitokat, regényeiteket. A neten a legtöbb közösségi oldalnak van könyvklubja. Csatlakozz a barátaiddal és másokkal, akikben megbízol (s persze ne ossz meg semmilyen személyes információt olyanokkal, akiket nem ismersz).

Érdeklődj a könyvtárban

A helyi könyvtárban rengeteg nagyszerű könyvre bukkanhatsz. Mondd el, mi érdekel – rocksztárok, sportklubok, történelmi események, humor, bármi –, kik a kedvenc íróid, s a könyvtárosod útbaigazít a megfelelő könyvek felé, melyeket biztos megkedvelsz majd.

Végezetül annyit: valószínűleg sokkal jobban fogod élvezni azt, amit olvasol, ha keresel magadnak egy nyugis zugot és csak a könyvedre összpontosítasz. Igaz ugyan, hogy az ember meg tudja osztani a figyelmét, de akkor leled a legnagyobb örömödet az olvasásban, ha csak arra figyelsz. Feltehetsz közben valami jó zenét (lehetőleg hangszereset), vihetsz magaddal egy csésze teát meg egy jó lámpát, aztán hagyd, hogy a könyv magával ragadjon.

Meglátod, hogy repül az idő, ha olyasmit olvasol, amit szeretsz!

(KamaszPanasz - Ő.B.)