tanulási zavar
#Suli, munka

Tanulási nehézségek

2015.02.04.
1 perces olvasási idő

Utálod a matematikát? Nehezen megy a számolás? Esetleg gondod van a fogalmazással és emellett pocsékul írsz? Nem szereted a technika órát, mert ott sokat kell ollót és más eszközöket használni? Állandóan rád szól a tanár, hogy figyelj oda, ne izegj-mozogj? Lehet, hogy mindennek nyomós oka van!

A tanulási zavarok sokkal gyakoribbak, mint gondolnád. Sok kamasz érzi úgy, hogy nehézséget okoz odafigyelni az iskolában, vagy a házi feladatot megérteni, megtanulni. A kamaszkori tanulási zavarok komoly frusztrációt okozhatnak, ezáltal tovább gyengítik az iskolai teljesítményt, ami szélsőséges esetekben kimaradást is okozhat. Gyakran előfordul, hogy jó képességű, kiemelkedő intelligenciával rendelkező tanulóknál is tanulási zavarok lépnek föl.

Az alábbiakban áttekintést kaphatsz a leggyakoribb tanulási zavarokról.

Diszlexia

A diszlexia az egyik leggyakoribb tanulási zavar, melynek tünetei a helyesírási, olvasási és írási zavarok .A betegségben szenvedők sokszor összetévesztik a szavakat és betűket, mely a megértést nagymértékben megnehezíti.

Diszkalkulia

Ez a tanulási zavar leginkább a matematikai képességeket érinti. Emellett problémát okozhat az idővel és pénzzel kapcsolatos dolgok megértése. A különböző számtani műveletek, matematikai jelek, kifejezések, szabályok megértésének, a számjegy, számkép felismerésének, egyeztetésének megértése szintén gondot okozhat. A diszkalkulia egyik jele, hogy nehézségbe ütközik valamilyen rendszer szerinti (például ötösével) számolás.

Diszgráfia

A diszgráfiás tanulóknál nehézséget okoz, hogy gondolataikat írásban rendszerezzék. Gondot okoz a fogalmazás, a mondatok és bekezdések logikus sorrendbe helyezése. Jellemzője a görcsös, hibás, nehezen olvasható írás, a szabálytalan betűalakítás.

Diszpraxia

Noha általában ezt a betegséget nem szokták a tanulási zavarok sorába illeszteni, tény, hogy sok problémát okozhat a tanulásban is. Ez a betegség a motoros készségeket érinti leginkább. Míg kisebb gyerekeknél a ceruza és ollóhasználat nehézségében jelentkezik (csúnya, torz írás, helytelen eszközhasználat), kamaszkorban a számítógép használat okozhat problémát. A diszpraxia gyakran jár együtt diszgráfiával, diszkalkuliával, az iskolai teljesítményzavarok és viselkedészavarok forrása.

Hiperaktivitás

Kamaszkorban könnyen elkalandozik az ember figyelme a tananyagról, ám a hiperaktivitásban szenvedőknek különösen nagy nehézséget okoz, hogy egy bizonyos dologra koncentráljanak, illetve sokáig egy helyben üljenek. Egyszerűen képtelenek a házi feladatra figyelni, vagy az iskolában az óra menetét követni. A figyelem hiánya gyakran feledékenységgel társul.

Bármilyen tanulási zavarral is küszködj, tudnod kell, hogy mindegyikre van segítség, megfelelő terápiával fejleszthetőek, így nincs akadálya annak, hogy Te is sikeres légy!

Kapcsolódó címkék

tanulás