munka
#Suli, munka

Kevés a szakember. Miért akar mindenki diplomás lenni?

2010.08.26.
1 perces olvasási idő

Még a gazdasági válság és a növekvő munkanélküliség közepette is könnyen találnának munkát Olasz- és Franciaországban a villanyszerelők, vízszerelők, szabók, cipészek, cukrászok, pékek, mégis kevés fiatal jelentkezik szakmunkásképzésre. Mindenki diplomát akar ugyanis.

Olaszországban az értelmiségit, vállalkozót, üzletembert-üzletasszonyt dottorénak, dottoressának titulálja a pórnép, így aztán a szülők álma, hogy az ő gyerekük is a tanult, finom embereknek kasztjába kerüljön. Bármilyen nehézségek árán dottorét-dottoressát faragnának belőlük. Pedig miközben a munkanélküliségi ráta 8,3 százalék körül van, addig a 15–24 év közötti fiatalok körében ez az arány 26,5 százalék, érettségivel, friss diplomával ugyanis szinte reménytelen elhelyezkedni. Sok szakmában viszont kapva kapnának a fiatalokon, mégsem tolonganak a jelentkezők szakmunkásképzésre vagy ipari tanulónak.

Egy frissen megjelent adat szerint tavaly különféle kézműves kisipari szakmákban több mint 23 ezer munkahelyet nem tudtak betölteni. Pedig az olcsó távol-keleti konkurenciával szemben Olaszország csak az igényes, egyedi vagy kis szériás Made in Italy termékekkel tudja megőrizni versenyképességét a világpiacon, például a divat-, a textil- és a bútoriparban. Utánpótlás híján azonban egyre több ilyen vállalkozás kénytelen lehúzni a rolót – állítják gazdasági szakemberek. Emellett a szolgáltató ágazatokban is nagy szükség lenne képzett fiatal munkaerőre, sokan mégis divatos, ám a munkavállalás szempontjából bizonytalan foglalkozásokra áhítoznak inkább, mintsem elszegődnének cipőkészítők, szabók, asztalosok, villanyszerelők, cukrászok műhelyébe.

Egy neves cipőipari vállalkozás vezetője, Diego Rossetti szerint a fiatalok úgy gondolják, jobban hangzik a barátaik előtt, ha azt mondják, egy call centerben dolgoznak, mint ha bevallják, hogy valamilyen kétkezi mesterségre adták a fejüket. Pedig az olasz kézműiparosok szövetségének kimutatásai szerint ebben a szektorban a frissen végzettek 70 százaléka azonnal állást talál, méghozzá nem ideig-óráig szólót, hanem határozatlan idejű munkaszerződéseset.

(eduline)