bizonyítvány
#Suli, munka

Hogy sikerült a félévi bizonyítvány?

2022.01.18.
2 perces olvasási idő

A félévi bizonyítvány tájékoztató jellegű, rávilágíthat a javítandó hibákra, segíthet abban, hogy eldöntsd, hogy hogyan érdemes tovább haladni. Így év végéig lehetőséged van arra, hogy javíts eredményeiden. Hogyan lehet javítani a teljesítményeden?

1. Döntsd el, hogy mit szeretnél kijavítani

Ha nem megy a tantárgy, nem szereted, nem érzed a magadénak, akkor különösen nehéz lesz a javítás. Tedd magad motiválttá: vedd rá magadat a javításra, esetleg jutalmat is kitűzhetsz magadnak. Lehet ez valamilyen tárgyi jutalom, vagy egy élmény. Tekintve, hogy nyár elején arathatod le a sikereket, mondjuk egy élményfürdőzés a haverokkal, jól megérdemelt évadzáró bulizás is szóba jöhet. Ha ez a tantárgy egyáltalán nem a szíved csücske kitűzhet azt is célnak, hogy tartod a színvonalat: nem fogsz javítani, de rontani sem.Félévi bizonyítvány

Azt is el kell döntened, hogy összesen hány tantárgyból fogsz javítani. Többen abba a hibába esnek, hogy öt esetleg hat tantárgyból is szeretnének (vagy kell nekik) javítani. Ez nagyon-nagyon sok munkát igényel, főleg, ha az alapokkal is probléma van. Mérlegeld, hogy erőforrásaidból mire telik. Esetleg hasonlítsd össze egy olyan tanévvel az eredményedet, amivel meg voltál elégedve. Akkor mennyit tanultál? Tudsz most is annyit tanulni, esetleg több energiád van rá?

2. Tűzd ki a célt

Reális célok megtervezése sokat lendít a tantárgy javítása felé. Ha most mondjuk kettes lettél történelemből, egy ötös átlag elérése elég reménytelennek tűnik, hiszen nem a féléves, ha nem egész éves munkádat fogják értékelni évvégén. Tehát a hármas érdemjegy sokkal reálisabb, és mindenki büszke lehet egy ilyen előrelépésre.

3. Találj kisebb célokat

Ha már tudod, hogy melyik tantárgyból milyen eredményt szeretnél elérni, neki láthatsz a terv megvalósításához. A milliomosok sem egyetlen nap alatt gazdagottak meg. Ha az alapokról indulnak, akkor először egy kisebb magánvállalkozással kezdik, majd ezt fokozatosan bővitik. Mark Zuckenberg sem az egész világon vezette be az ismert közösségi oldalt.

Először csak a helyi egyetemen használták, majd átterjed a többi egyetemre is, míg vágül sikere elérte Anglián keresztül Európát is. Kicsiben ezt a tanulásra is tudod alkalmazni. Először elég ha odafigyelsz a mindennapokban, az is sokat segíthet a tanulásban, ha a tanórákon magadba szippantasz egy kis tudást. Ha ez megvan, akkor akkor koncentrálhatsz a kisdogákra. A rendszeres felkészülés a jobb eredmény titka. Ha több kisdolgozat jobban sikerült, akkor már a nagy témazárókra sem lesz annyira megeröltető felkészülni.

4. Kérj segítséget

Beszélgettem egy lánnyal, aki félévkor hat tárgyból bukott meg. Az ő esetében elég speciális tervet kellett kiagyalni, aminek a segítségével elkerülheti az év végi bukást, vagy legalábbis az évismétlést. Átnézte a javítandó tárgyakat és néhányat kiválasztott, amit segítség nélkül nem tud kijavítani. A korrepetálás nem szégyen, hasonló esetekben pedig nélkülözhetetlen.

(Börcsök Gyöngyi)