ellenőrző
#Suli, munka

Elhagytam az ellenőrzőmet, mit tegyek?

2013.09.30.
1 perces olvasási idő

Nemrég vettem észre, hogy nem találom az ellenőrzőmet. Kerestem már mindenhol. A szüleimnek és az osztályfőnöknek sem merem megmondani - Válogatás a Szakértő válaszol rovat kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

Először nézd meg az iskolában is ugyanolyan alapossággal, ahogyan otthon kerested. Lehet, hogy bent hagytad a padban, vagy esetleg egy osztálytársadhoz került véletlenül. A padtársadat mindenképpen kérdezd meg, vagy azokat, akik mellett ülni szoktál. Bizonyosodj meg arról is, hogy nem szedték be mostanság az ellenőrzőket.

A szüleidnek mondd el bátran, mi történt, mondd el azt is, hogy mennyire bánt téged is a dolog, és kérd meg őket, segítsenek neked megkeresni, hátha van ötletük. Emberek vagyunk, mindannyian hagytunk már el valamit, a szüleiddel is megtörtént már, hogy nem találtak valamit, ami aztán vagy meglett, vagy nem. Azt is elmondhatod, hogy eddig azért nem szóltál, mert abban reménykedtél, hogy megtalálod. Az osztályfőnöködet is megkérdezheted, hogy nem találkozott-e az ellenőrződdel, illetve, hogy mit tegyél, ha nem találod. Ha még nem fordult elő, hogy elhagytad, biztosan megértőbb lesz az első alkalommal.

Remélem, előkerül az ellenőrződ!

Ujpál Zsófia, pszichológus

Hogy sikerült a félévi bizonyítvány?

A félévi bizonyítvány tájékoztató jellegű, rávilágíthat a javítandó hibákra, segíthet abban, hogy eldöntsd, hogy hogyan érdemes tovább haladni. Így év végéig lehetőséged van arra, hogy javíts eredményeiden. Hogyan lehet javítani a teljesítményeden?
bizonyítvány

Ha nem megy a tantárgy, nem szereted, nem érzed a magadénak, akkor különösen nehéz lesz a javítás. Tedd magad motiválttá: vedd rá magadat a javításra, esetleg jutalmat is kitűzhetsz magadnak. Lehet ez valamilyen tárgyi jutalom, vagy egy élmény. Tekintve, hogy nyár elején arathatod le a sikereket, mondjuk egy élményfürdőzés a haverokkal, jól megérdemelt évadzáró bulizás is szóba jöhet. Ha ez a tantárgy egyáltalán nem a szíved csücske kitűzhet azt is célnak, hogy tartod a színvonalat: nem fogsz javítani, de rontani sem.

Azt is el kell döntened, hogy összesen hány tantárgyból fogsz javítani.

Többen abba a hibába esnek, hogy öt, esetleg hat tantárgyból is szeretnének (vagy kell nekik) javítani. Ez nagyon-nagyon sok munkát igényel, főleg, ha az alapokkal is probléma van. Mérlegeld, hogy erőforrásaidból mire telik. Esetleg hasonlítsd össze egy olyan tanévvel az eredményedet, amivel meg voltál elégedve. Akkor mennyit tanultál? Tudsz most is annyit tanulni, esetleg több energiád van rá?