siker
#Lélek

A család a tini siker kulcsa

2013.10.27.
1 perces olvasási idő

Egy új tanulmány szerint azok a gyerekek, akiket csak az egyik szülőjük nevel, de stabil körülmények között, általában nagyobb sikereket érnek el, mint azok, akiket két szülő nevel, de instabil környezetben.

Azon tanulmányok, melyek szerint a kétszülős családban felnövő gyerekek nagyobb előnyöket élveznek, mint az egyszülős családban felnövő gyerekek, nem tesznek különbséget a családszerkezet és a családi stabilitás között.

Jelen tanulmány szerint a siker kulcsa az, hogy a gyerek stabil családban nőjön fel – legyen az egyszülős vagy kétszülős család –, ahol nem kell átélnie a szülők elválását, vagy az egyéb családi változásokat.

A tanulmány olyan gyerekeket vizsgált, akiket már születésük óta csak az édesanyjuk nevelt - tehát a szülők nem a gyerek születése után váltak el egymástól.

A tanulmány során 4910 anyát és 11 428 gyereket vizsgáltak.A család a tini siker kulcsa

Kamp Dush, a tanulmány vezetője az adatokat a következő szempontok alapján elemezte: olvasás, matek dolgozat eredménye, a magatartási problémák mérése, és az otthoni környezet mérése.

Dush azonban nem aszerint értékelte a gyerekeket, hogy azok egy-, vagy kétszülős családból származnak-e, hanem a családi stabilitás alapján.

Stabil, egyszülős családokként definiálta Dush azokat a családokat, ahol a gyereket születése óta csak az egyik szülő nevelte. Stabil, kétszülős család esetében a gyerekeket születésük óta a házas szülők nevelték. Dush instabil családnak definiálta azokat a családokat, amelyekben a gyerekeknek valamilyen családi változáson kellett átesnie, például a szülők elváltak.

A siker kulcsa a stabil család, nem a két szülő

Az elemzés eredményei azt mutatták, hogy a stabil egy-, vagy kétszülős családból származó gyerekek esetében nem volt lényeges különbség a gyerekek olvasási készsége, matekdolgozatának eredménye, illetve magatartási problémái között.

A kétszülős családból származó gyerekek egyetlen előnye az egyszülős családból származó gyerekekkel szemben csupán a jobb családi környezet volt az érzelmi támasz vonatkozásában.

Kamp Dush úgy vélekedett, a tanulmány eredményei jó híreket szolgáltatnak azoknak a szülőknek, akik egyedül, de stabil környezetben nevelik gyereküket.

A tanulmány eredményei alapján nem mondható el minden esetben az, hogy azok a gyerekek, akiket két szülő nevel, nagyobb előnyöket élveznek. Ez különösen igaz akkor, ha a szülőknek rossz a házasélete.

A válás a legtöbb esetben instabil családi környezetet okoz, és egyértelműen negatív hatással van a gyerekekre.

(B.M.)