zumba
#Mozgás

Mi történik egy Zumba órán?

2019.01.20.
2 perces olvasási idő

A Zumba jellegzetessége, hogy latin elemeinek köszönhetően erőteljesen használod a törzsedet és a csípődet, a mozgás alatt észrevétlenül formálod ezeket a testrészeket.

A Zumba órák az aerobik órákhoz hasonlóan három részből állnak.

Az edzés első része a bemelegítés

Az első részben bemelegítjük izmainkat, ráhangolódunk fizikailag és lelkileg is a forró ritmusokra. Kint hagyjuk a termen kívül a problémáinkat, az összes feszültséget, és beleolvadunk a pezsgő kubai hangulatba. Nincs koreográfia, csak egyszerű, lazán követhető alaplépések, amelyek hatékonyan feljebb viszik a pulzust és beépíthetőek az óra további részeibe. Csak el kell engedni magad és hagyni, hogy magával ragadjon egy órára a party-hangulat.

A második rész: intenzív edzés

A Zumba egyszerre testmozgás és szórakozásA középső részben van az élmény, amikor számonként változik a tempó és a mozdulatok, intenzívebb és lassabb részek cserélődnek folyamatosan, viszont minden esetben rendezett sorrendben. A gyorsabb részekben felvitt pulzus és felgyorsult légzést a lassabb részekben lejjebb viheted és kifújhatod magad úgy, hogy közben nem kell megállnod. Az állóképességed is hatékonyan fejleszti intervall jellegének köszönhetően.

Az intenzívebb részek pörgős, igazi táncos oldaladat hozzák elő, a lassabb részekben erősítő gyakorlatok is helyet kapnak, így izmaid építését, tonizálását sem hagyod ki. Ezért igazán nem mondható, hogy egyoldalú edzésről van szó. A figyelmed is bátran elkalandozhat, átadhatod magad a latin életérzésnek, mert nincs bonyolult koreográfia, amit nehéz megtanulni, és az sem gond, ha nem tudod a következő lépést.

A Zumba jellegzetessége, hogy latin elemeinek köszönhetően erőteljesen használod a törzsedet és a csípődet, a mozgás alatt észrevétlenül formálod ezeket a testrészeket. Tánc alatt dolgozik minden izmod, így nem kell rengeteg felülést és egyéb erősítő gyakorlatokat összeszorított fogakkal elvégezni, helyette levezeted a stresszt, feltöltődsz endorfinnal és élvezetesen, mosolyogva formálódsz.

A harmadik rész a levezetés

A harmadik rész, az óra utolsó része a levezetés, ahol újra lelassulsz, gondolataid visszatérnek az aerobikterembe, pulzusod, légzésed ismét visszaáll a megszokott ritmusba. Nyugodtak, lassabbak lesznek a mozdulataid. Élvezd ezt a részt is, mert a pörgés után jól esik egy kis elcsendesedés, nyújtás. Keményen dolgozott minden izmod, testrészed, végigpörögtek 50 percet, a jutalmuk pedig az óra végi levezetés.

Ne felejts el inni!

A Zumba órán is fontos a folyadékfogyasztás, mivel intenzív mozgásról van szó, biztosan nagyon izzadni fogsz, ezért mindenképpen vigyél magaddal legalább egy fél liter vizet, és folyamatosan pótold az elvesztett folyadékot. A ruhád legyen kényelmes, ne akadályozzon a mozgásban és lehetőség szerint vezesse el az izzadtságot. Nincs annál kellemetlenebb érzés, amikor egy bő póló csuromvizesen, megtekeredve rád tapad. És így a tested mozgását is sokkal nehezebb szemmel követni, pedig ezeknél a mozdulatoknál sok önbizalmat és bátorságot ad az, ha látod, te is képes vagy a csípődet, a törzsedet és az egész tested új és izgalmas formában mozgatni.

(Szerző: Kálmánczhey Emőke, edző)

Kapcsolódó címkék

fitnesz