fogyás
#Mozgás

10 tipp, hogy formába lendülj nyárra

2016.05.04.
3 perces olvasási idő

Május eleje van, de valószínűleg heteken belül eszedbe jut, hogy idén is lesz bikiniszezon. Nem kell félned, segítünk neked.

1. Írd le a terveidet és legyél konkrét!

Ne csak annyit írj, hogy „5 kilót fogok fogyni nyárig” vagy „mostantól odafigyelek arra, mit is eszek”, esetleg „mostantól hetente háromszor mozogni fogok”. Legyen egy teljesen részletes terved! Például: „5 kilót fogok fogyni a mediterrán-diéta alapján, hetente háromszor elmegyek edzeni és hétvégénként túrázok.”

2. Inspiráld magad!

Gondolj vissza múltbéli sikereidre, eredményeidre. Mit tettél, hogy elérd a céljaidat? Mindenkinek vannak sikerei, legyen az „csak” sporteredmény, ösztöndíj… Idézd fel, hogy mennyire kellett akkor is összpontosítanod, és milyen sokat kellett tenned ahhoz, hogy elérd ezeket. Motiváld magadat! Ha ez nem megy jól, akkor próbálj meg más segítséget bevetni. Rakj ki magad elé egy fényképet a sikered idejéből, és rendszeresen nézz rá, hogy meglegyen a motivációd.fogyás

3. Növeld az önbizalmadat, de csak mértékkel!

Furcsán hangozhat, de az sem jó, ha hamar túlteljesíted magadat. Az első céljaidat úgy „lődd be”, hogy egyszerűen elérhesd őket. A magasugrók sem ugranak elsőre 2 métert. Először alacsonyra állítják a lécet, majd egyre magasabbra emelik. Szóval tedd alacsonyra te is, csak idővel emeld meg.

Még ha úgy is érzed, hogy visszatartod magadat, hidd el, sokkal jobb így, mint akkor, ha túlerőltetnéd magadat és korán kiégnél – vagy rosszabb esetben megsérülnél és elveszítenél mindent, amiért dolgoztál.

4. A környezet meghatározó

Ha az osztálytársaid, barátaid, esetleg a párod lusta vagy gyorsétterem-mániás, itt az idő, hogy magad felé fordítsd a tükröt. Valószínűleg neked is van pár egészségtelen szokásod. A legjobb, ha támogató, egészséges emberek is vannak a társaságodban. Csatlakozz egy túra-klubhoz, jóga-csoporthoz, menj el egy egészséges fogásokat készítő főzőklubba… Ne hagyd, hogy szabotálják a munkádat vagy, hogy visszatartsanak. Ők talán nem helyeselnék az egészséges életmódot sem, hiszen a te változásodtól ők rosszul érezhetik magukat. Óvakodj azoktól, akik visszahúznának, próbálj olyan irányba mozdulni, hogy az neked a legjobb legyen!

5. Légy hiú és önző!

Nyugalom, sokkal rosszabbul hangzik, mint amilyen valójában. Ha egyszer elkezdesz komoly lépéseket tenni az egészséges és fitt életmód felé, amikor a szabadidőd nagy része azzal megy el, hogy az edzőterembe jársz, közben végig arra figyelsz, hogy mit eszel, akkor sokan valóban hiúnak és önzőnek fognak látni. Gondolj bele! Mégis mi a probléma azzal, hogy egészségesebb és karcsúbb, valamint fittebb vagy?

6. Figyelj a figyelmetlenségedre!

Legyen egy kicsi naplód vagy jegyzetfüzeted, amibe mindent feljegyzel, amit eszel. Az emberek hajlamosak többet enni, ha nem figyelnek oda rá, így pedig lassan és biztosan súlyosabbak lesznek. Emellett az is tény, hogy sokan nem törődnek azzal, hány kalóriát is fogyasztanak. Ha mindent le kell jegyezned, sokkal komolyabban oda fogsz figyelni arra, hogy mikor és mennyi kalóriát viszel be a szervezetedbe. Rengeteg nagyszerű alkalmazás is létezik ma már okostelefonokra, ilyenek például a Livestrong, Calorie Counter, Perfect Diet Tracker, stb alkalmazások.

Ha érzelmi hatások miatt eszel, azaz nem akkor, amikor éhes vagy, hanem amikor bizonyos érzések törnek felszínre, akkor jegyezd le, hogy mit éreztél pontosan evés közben. Persze, biztosan fogsz bizonyos mértékű nyomást érezni, hogy egy kis édességet vagy valami zsíros, könnyen elkészíthető kaját egyél, amikor bizonyos érzések erre késztetnek. Ám ha ezeket a kiváltó érzéseket lejegyzed, segítesz magadnak felismerni a kiváltó problémákat, illetve az étkezési problémáidat is könnyebben kezelheted.

7. Jelentkezz egy sportversenyre!

Nevezz be egy pár hónappal későbbi versenyre, ami segít neked intenzíven edzésben maradni. Egy barát vagy a párod is segíthet neked. Ha van egy olyan közeli ismerősöd, aki veled edz és gyakorol, motiválhatjátok egymást, az nagyon hasznos tud lenni.

8. Készülj fel arra is, amire lehetetlen!

Lesznek olyan napok, amikor sokat kell tanulnod, és nem fogsz tudni elmenni az edzésedre. Persze a barátaid is akkor fognak meghívni pizzázni, amikor mindössze egy salátát szeretnél enni. Készülj fel az ilyen helyzetekre is, legyen nálad valami egészséges nasi, hogy ezt választhasd. Rakd a suliszekrényedbe a sportcipőidet is, hogy bármikor elmehess futni vagy edzésre, amikor felszabadul a délutánod.

9. Ne legyél túl büszke ahhoz, hogy segítséget kérj!

Ha megteheted, kérd egy személyi tréner vagy egy táplálkozási tanácsadó segítségét. Más lehetőséged is van természetesen. Szállítass haza ételt egy olyan cégtől, ami direkt a diétásoknak segít. Ha az idő vagy a pénz lenne a kifogás, még akkor is vehetsz egy fogyi-DVD-t, aminek a segítségével otthon, költséghatékonyan edzhetsz.

10. Kezeld magadat úgy, ahogy szeretnéd, hogy mások kezeljenek!

Bárkitől is származzon ez a tanács, érdemes megszívlelni. A legjobb barátodat sem bántanád, ha éppen rossz időszakát élné. Neked is lehet egy rossz napod, vagy akár heted is. Ilyenkor beszélj úgy magaddal, ahogyan másoktól elvárnád – megértően. Értsd meg, hogy ez teljesen normális, és másoknak is vannak kilengéseik. Felejtsd el, hagyd magad mögött a múltat.

(Gy. A., huffingtonpost.com)