sport
#Mozgás

Védd a környezetet, fogyj videójátékkal!

2014.01.19.
2 perces olvasási idő

Úgy véled, hogy a videójátékok csak a fotelhuszároknak valók? Gondold csak át még egyszer! A legújabb technika lehet a legjobb megoldás arra, hogy úgy tartsd a tested formában, hogy közben szórakozol is egyben, hiszen motiváló, személyre szabható, kényelmes és nem utolsósorban zsírégető elfoglaltságot jelent.

Ne csak ülj, mozogj is!

A különböző élvezetes, de csak az ujjakat mozgató videojátékok népszerűsége ma már a múlté. Az új generációs, legmodernebb technikát felvonultató játékkonzolok segítségével akár a fogyókúrás tornagyakorlatok is kiválthatóak, sőt eredményesebbek is lehetnek, mivel közben szórakozhatunk is.

Ma már egy sor olyan játék létezik, melyek az egész testet megdolgoztatják, és akár meg is izzasztják a szórakozásra, élményre vágyó játékost. A megszokott irányító eszközöket is szépen elfelejtheted, az új technika egészen más szintre viszi a játékélményt. Most Te magad vagy az irányító eszköz, ha ugrani szeretnél a játékban, akkor bizony neked kell ugrani, ha rúgni vagy ütni, azt bizony meg kell tenned a valóságban is. A játék érzékeli a tested minden mozdulatát, és azt utánozza le a játékban látható karakter. A konzolt egy sor mozgásérzékelővel és kamerával ellátott kiegészítővel szerelik fel, ami interaktív élményt biztosít.

Személyre szabott edzésprogram

Pontosan bevihetőek a testi adottságaid, a szoftver pedig folyamatosan nyomon követi, hogy jól csinálod-e az adott mozgássorozatot vagy nem, és figyelmeztet, hogy korrigálj, ha szükséges. Szinte végtelen a választható játékok kombinációja, valamint a nehézségi szint beállítható tetszés szerint.

A látványvilág is változatos és gyönyörű, így élvezetessé teszi a mozgást. Kedved szerint változtathatod az éppen neked tetsző játékot vagy aktivitást. Te döntöd el, hogy meddig és milyen nehézségi fokozattal játszol. Ha ideges vagy, tegyél be valamilyen verekedős játékot és pár perc alatt ledolgozod a felgyülemlett feszültséget. Némi nyugalomra van szükséged? Akkor egy negyed órás jóga, thai chi vagy más relaxációs gyakorlat az, ami éppen neked való.

Izzasztó edzésre vágysz? Az sem akadály. Együtt futhatsz, tornázhatsz a sztárokkal, a szoftver képes a legkönyörtelenebb személyi edző szerepét is betölteni, és mindezért csak a játék árát kell kifizetned. Egy valódi edző a pénztárcádat is hamar lefogyasztaná, de a játék nem, tehát spórolhatsz is.

És mi az eredménye mindennek? Folyamatos és effektív kalóriaégetés, csökkenő zsírpárnák és feszülő izmok.

Mennyire környezetvédő a képernyő előtti fitnesz?

A szabadtéri futás, jóga, edzés nem váltható ki ugyan a TV előtti mozgással, de nem is ez a cél. A mai rohanó világban egyszerűbb a játék segítségével mozogni, szórakoztatóbb és nem utolsósorban jobban motivál, mint más sportok.

Az edzőtermek ugyan népszerűek, de oda el kell jutni, amihez autóra van szükség. Ráadásul az ilyen helyek igazi energiazabáló központok, a sok világítás, fűtés, mosodai szolgálat stb. nem épp környezetbarát megoldás. Ezzel szemben a népszerű wii, vagy Xbox átlagosan mindössze 119 wattot fogyaszt működése közben, és nem megy napi 24 órában, így felesleges energiapazarlással sem jár. Amint pedig megszokod a napi edzést, és elkezdesz fogyni, valamint az elért eredmény megőrzésének érdekében odafigyelsz arra, hogy mit is eszel, tovább csökkentheted a környezeti terhelésedet.

Sőt, arra is van lehetőséged, hogy az internetre kapcsolódva másokkal is összemérd a képességeidet, elért eredményeidet megoszd másokkal. Így még szórakoztatóbb, hiszen igazi emberek ellen küzdesz, de a kényelmes otthonodban.

Nincs kifogás!

Azonban a fogyás és az egészséges életmód nem csak a mozgásról szól, hanem egyfajta elkötelezettséget is jelent egy bizonyos életstílus iránt. Lemondásokkal is jár az egészséges életvitelhez való ragaszkodás, de hosszútávon bizony megéri. A lényeg, hogy a modern technikának köszönhetően már nem kell szétválasztani a szórakozást és az edzést. Nem lehet kifogást találni a mozgás ellen, mert ott van minden, amire szükség lehet a saját nappalidban és a játékra szánt időből se vesz el, hiszen egyszerre csinálhatod mindkettőt.

(N. L. - planetgreen.discovery.com)