Főoldal / TEST / Az emberek kétharmada kövérnek érzi magát
  2010-09-27

Az emberek kétharmada kövérnek érzi magát

Az egyik ausztriai egészségügyi portál és a Bécsi Városi Biztosító közös kutatása a résztvevők fogyással kapcsolatos terveiről és saját testsúlyukról alkotott képet vizsgálta, és emellett kiterjedt a diétákkal kapcsolatos addigi tapasztalatokra is.

Minden három emberből kettő úgy gondolja, hogy túlsúlyos, és fogyni szeretne – állapította meg egy osztrák online kutatás.

- hirdetések -

A közvélemény-kutatás több mint hatszáz résztvevőjének 72 százaléka nő, 28 százaléka férfi volt, s azzal a megállapítással zárult, hogy a válaszadók többsége kövérnek érzi magát; 78 százalékuk egyenesen eldöntötte: fogyni szeretne, s éppen aktuális fogyókúráját tartja.

A képet tovább árnyalja, hogy a magát kövérnek érzők 13 százaléka azt mondja, nagyon elhízott, míg 53 százalékuk csak annyival minősítette magát, hogy csak „kis mértékben túlsúlyos”. A válaszadók 28 százaléka elégedett jelenlegi testsúlyával, s csak 3,5 százalék mondja magára, hogy sovány.

Már majdnem minden megkérdezettnek voltak sikertelen fogyókúrái, egyötödük egyiket éppen befejezi, s már hozzá is fog a következőhöz, hogy a feleslegesnek ítélt kilóktól megszabaduljon. A motivációk listáját az erőnlét javulása és a vonzóbb külső elérése vezeti: a résztvevők legtöbb esetben azt jelölték meg fogyási okként, hogy „fittebbek legyenek” (64 százalék). Második leggyakrabban azt hangzott el, hogy „jobban nézzenek ki” (52 százalék), s harmadik helyre csúszott a betegségek megelőzése (41 százalék).

Sokan vannak azok is, akik önértékelésüket szeretnék helyre billenteni azzal, hogy ledolgoznak aktuális „versenysúlyukból”, s 18 százalékot az a vágy hajtja, hogy „végre vehessen magának egy csinos ruhát”. A fogyni vágyók 12 százaléka már kialakult betegsége miatt érzi szükségét a súlycsökkentésnek, s csupán öt százalék számol be arról, hogy a párválasztás során érvényesülő nagyobb esély miatt szeretne soványabb lenni.

Amikor a fogyókúrás módszerek kerültek terítékre, a megkérdezettek 73 százaléka a rendszeres sportot és testmozgást említette alkalmazott fegyvereként. A fogyni vágyók mintegy fele hosszú étkezési szokásainak hosszú távon való megváltoztatását hangoztatta, 17 százalékuk pedig rövid távú, avagy drasztikusabb diéta vagy keményebb böjtölés mellett döntött. Csupán 4 százalék azok aránya, akik gyógyszerek segítségével szeretnének megszabadulni a plusz kilóktól. Még ettől is kevesebben képviseltették magukat a sebészeti vagy pszichoterápiás módszereket előnyben részesítők.

A fogyókúrák sikerességére jellemző, hogy az érintettek fele rögtön hízásnak indult, amint az áhított súlyt elérték, ám pozitívum, hogy 22 százalék még mindig pozitívan értékeli a diétáról alkotott képet, esetükben tartósnak bizonyult a fogyás.

(forrás: Fókuszban a Nő)

 

 Kapcsolódó cikkek