vonzerő
#Testi problémák

A vonzerő és az evolúció

2010.12.03.
2 perces olvasási idő

A másik személy vonzerejét először a megfigyelő által látottakból lehet lemérni. Aztán mielőtt az orrnak lehetősége lenne „tanácsot“ adni a potenciális testi és lelki kapcsolatról, már rég jól megnéztétek egymást. Legfontosabb tényezők a kor, alkat, haj, öltözködés.

Azok után amit látunk, már meg tudjuk határozni, hogy milyen esélyei vannak a kiszemeltünknek. A külső megjelenés megfigyelése az első, és talán a legfontosabb lépés is a partnerválasztásnál. A tudósok megállapították, hogy világszerte a különböző kultúrák népei a saját arcvonásaikhoz hasonló partnereket találják szépnek. Így, a harmonikus vonások az egész földkerekségen vonzóbbak, mint az asszimetrikusak.

Egy szimmetrikus arc jelzi, hogy az illető maga is termékeny és egészséges. A természet partnerválasztáskor nem csak a fajfenntartásra ügyel. De minél egészségesebb valaki, annál jobb az esélye, hogy egészséges utódai legyenek. A külső jelek gyakran utalnak az egészségi állapotra és a termékenységre, habár abban a nemi hormonok is szerepet játszanak.

A szebbik nemnek telt ajkai, rózsás orcái, és szimmetrikus melle van, ami a női nemi hormon, az ösztrogén külső megnyilvánulása, és a nő termékenységét is mutatja. Ebben az értelemben az úgynevezett derék-csípő régió is fontos jel. A férfiak a homokóra alakot részesítik előnyben, optimális egyensúlyban egy megfelelő csípőhöz, keskeny derék társuljon. A nők is kölcsönösen hasonlóan választanak férfit, ám arányos derék helyett, inkább a keskeny csípő számít.

Humor, intelligencia

A hormonok befolyása különösen megmutatkozik egy nőnél a termékeny napok során. Magabiztosabbnak, vonzóbbnak érzi magát, és több kedve van a szexhez is. Gyakrabban flörtöl, sokkal inkább vállalkozó szellemű. Érdekes módon a nők ilyenkor sokkal inkább a férfiasabb típusokra vadásznak. Erre egyre több kutatásban utalnak. A peteérés környékén a nők a nagyobb férfiakat részesítik előnyben, markánsabb vonásokkal és mélyebb hanggal. Az evolúciókutatók úgy hiszik, hogy ezek a tulajdonságok azt jelzik, hogy ez a típus egészséges, és erős utódokat képes nemzeni. A termékeny periódusukon kívül a tesztalanyok gyakrabban mutattak érdeklődést a „nőiesebb” férfiak iránt, finomabb vonásokkal és lágyabb hanggal, akiket jobb apának tartottak.

De természetesen nem mindig csak egy dolog körül forog minden. Hiszen egyszer beszélgetni is kell egymással. Az intelligencia és a humor a legkedveltebb emberi tulajdonság, mind a nők, mind a férfiak részéről. Mégis partnerválasztáskor az evolúciós pszichológusok szerint, mindkét nem a saját véleménye, benyomása alapján dönt. Különböző céljaink vannak: a férfiaknál tehát inkább az a fő, hogy mennyire vonzó a partnerük, és aztán jön az utódnemzés kérdése. A nők ezzel szemben inkább a szociális és pénzügyi státuszra figyelnek, legalábbis ha hosszú távú kapcsolatra mennek. Végülis az apajelöltnek képesnek kell lennie arra, hogy gondoskodjon a gyerekekről.

Az emberi evolúció ezen elméleti magyarázatai nem megkérdőjelezhetetlenek. Mindenekelőtt a tudós filozófusok az evolúciós pszichológusok szemére vetik, hogy egyes feltételezéseik csak elméletben működnek, és nem veszik eléggé figyelembe, hogy például a kultúra mennyire meghatározza az emberi viselkedést.

(Sz.D.L. - Stern.de)