alvás
#Táplálkozás

Alvással az elhízás ellen?

2016.01.04.
1 perces olvasási idő

Te sem szeretsz este korán lefeküdni, bár tudod, hogy másnap nehezen fogsz ébredni? Pedig jó, ha tudod, hogy a megfelelő mennyiségű alvás hiányában nem csak nehezebb másnap a suliban koncentrálni, de felborul az anyagcsere-háztartásod, növekszik az étvágyserkentő ghrelin nevű hormon termelődése, és nagyobb a cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

Amerikai kutatók a kevesebbet alvó felnőttek és gyerekek esetében jelentősen magasabb testtömeg-indexet tapasztaltak, illetve az elhízáson kívül számos anyagcsere betegség is nagyobb arányban volt észlelhető a kevesebbet alvók között.

Felborul az anyagcsere-háztartás

A folyamat élettani háttere az, hogy az alvás és az éhségközpont szabályozása között szoros összefüggés áll fenn. Kimutatták, hogy ha egy héten keresztül valaki napi 4 órával kevesebbet alszik, mint amennyi az életkorából adódóan szükséges lenne, akkor már egy hét után a jóllakottságot jelző hormon, a leptin vérszintje jelentősen lecsökken, az étvágyserkentő hormon, a ghrelin vérszintje pedig jelentősen növekszik, valamint a szövetek inzulin iránti érzékenysége is csökken.

A felborult anyagcsere-háztartás végső esetben kifejlődött cukorbetegséget, magas vérnyomást, metabolikus szindrómát is okozhat. Jó hír viszont az, hogy a rövid távú alvásmegvonás kompenzálható, így a normális élettani viszonyok visszaállíthatóak.

Figyelj oda!

Az egyik legfontosabb tanulság az, hogy az alvásmegvonás már gyermekkorban is súlyos károsodásokat okoz, melyek az anyagcsere betegségek kifejlődése idején már nem visszafordíthatóak. Ezért különösen fontos odafigyelni arra, hogy kamaszként megfelelően kipihent legyél. Ez egy egyszerű módszer arra, hogy gyógyszer nélkül, csupán odafigyeléssel többet tegyünk egészségünkért.

Egy jó alvás csodát tehet!

Nemcsak azért, mert kipihentek, frissek leszünk tőle, és kipihenten hatékonyabban tudjuk tölteni a napot, hanem - amerikai kutatások szerint - az ideális testsúly megtartásában is segít.

Napi 7-8 óra alvás az ideális

Az ideálisnak mondható napi 7-8 órányi alvástól való pozitív vagy negatív irányú eltérés egyeránt befolyásolja a súlyt. Mind a kevesebbet alvók, mind pedig a sokat szunyókálók nagyobb eséllyel szednek fel 5 kilónyi plusz súlyt.

Az összefüggés nem magyarázható egyszerűen azzal, hogy aki keveset alszik, annak több ideje van enni, vagy hogy a 9-10 óra alvás mellett nem marad idő mozgásra. Ennél sokkal tudományosabb okokat feltételeznek az eredmények mögött. Úgy tűnik ugyanis, hogy van két hormon - a leptin és a herlin - amelyek szintje összefüggésben van az alvási idővel, a koncentrációjuk változása pedig az étvágyat növeli.

(WEBBeteg)