elhízás
#Táplálkozás

Ma van az Európai Elhízás Elleni Nap: beszéljünk a gyarapodó testtömegről

2015.05.22.
1 perces olvasási idő

Az elhízás egyre nagyobb méreteket ölt, főleg a fejlett országok körében. A WHO (World Health Organization) szerint a legsúlyosabb tíz betegség közé tartozik. Az elhízás nemcsak esztétikai problémákkal jár, komoly egészségügyi következményei is lehetnek!

A szövődmények kockázata mellett sokszor pszichésen is befolyásolja a kövér gyereket (leginkább tinédzsert) vagy felnőttet. Zárkózott, visszahúzódó lesz, mert szégyelli testét.

Többfajta elhízás létezik: alma típusú (hasra, törzsre felhalmozódott súlyfelesleg) és körte típusú is (csípőre, combra felszedett pluszkilók). Okozhatja hízásra való hajlam (genetika), családi háttér (szegénység vagy éppen gazdagság) és lelki problémák, akár depresszió is.

A legnagyobb baj a túlsúlyból adódó egészségügyi problémákkal van. Ha valaki túl sok zsíros, cukros, fűszeres ételt eszik, felborulnak az anyagcsere folyamatai és ez betegségek kialakulásához vezet. Sajnos a lakosság több mint fele testsúlyproblémákkal küszködik. Ezt támasztja alá az az adat is, miszerint az emberekElhízott nő nagy része már fogyókúrázott életében.

Ezzel nem is lenne baj. Azzal már sokkal inkább, hogy hirtelen szeretnének megszabadulni az évek során felszedett kilóktól, pedig ez a dolog nem megy karikacsapásra. A legfontosabb, ha fogyni szeretnénk, a türelem és a kitartás.

Sokan úgy gondolják, hogy elegendő néhány diétás szabályt betartani, s ez rögtön eredményhez vezet. Azonban az egészséges életmódhoz, így a fogyás beindulásához is két kulcsfontosságú tényezőt kell szem előtt tartani, melyekkel valóban csodás eredményeket érhetünk el:

  • a mozgás legyen a mindennapjaink része: eleinte nem is kell nagy dolgokra gondolni (változásnak tekinthető az is, ha lift helyett lépcsőzésre váltunk, vagy egy-két megállóval hamarabb leszállunk a buszról). Mozogjunk hetente legalább háromszor 30 percet!
  • a fogyás döntő mértékben az elfogyasztott ételek helyes megválasztásával indítható be: fogyasszunk sokkal több zöldséget (pl. az olajban sült krumplit, a rizst cseréljük le teljesen friss zöldségre, salátára), együnk elegendő mennyiségű fehérjét, csökkentsük a szénhidrátok, cukrok és a zsíros ételek fogyasztását!

Az elhízással járó betegségek:

  • alvási apnoé
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás
  • szív- és érrendszeri megbetegedések
  • pszichés problémák

(Sz.D.L.)