elhizás
#Táplálkozás

Normál súly – mégis elhízott vagyok?

2009.11.22.
1 perces olvasási idő

Először talán meglepőnek, vagy hülyeségnek találhatod, de igenis létezik normális túlsúlyosság. Lehetséges, hogy a testedben a zsír aránya annyira magas, hogy te is túlsúlyosnak számítasz. Így – habár külsőre semmi sem látszik – mégis ugyanazokkal a problémákkal kell megküzdened, mint nagy hasú barátaidnak.

Biztosan hallottatok már a testtömeg-indexről, ami megállapítja, hogy a magasságodhoz képest ideális-e a testsúlyod. Viszont ez a mérce nem képes arra, hogy kimutassa a testedben lévő zsír arányát. Tehát lehetséges, hogy a BMI-d teljesen normális, miközben a testedben lévő zsír aránya kritikusan magas. Így talán megérthetjük, hogy az elhízást a testedben lévő zsír mennyiségére értik, nem pedig arra, hogy hány kg vagy.

A kutatók még csak tapogatóznak a sötétben. Jelenleg is folynak kutatások az iránt, hogy megállapítsák pontosan a test hány százalékát kell alkotnia zsírnak, hogy túlsúlyról beszélhessünk. Emellett pedig megpróbálják kideríteni, hogy testünk melyik része felelős a túlzott zsírlerakódásért.

Az első kutatási eredmények szerint a nőknél kevesebb mint a testük 30%-ának, a férfiaknál pedig a kevesebb mint a testük 20-25%-nak kell lennie a zsír arányának. Ha ezt az értéket meghaladja mindenképpen elhízásról, túlsúlyosságról beszélhetünk.

Vegyünk egy példát. Ha te egy 165 cm magas lány vagy és 63.5 kg-ot nyomsz, a BMI-d 23,3, azaz teljesen normális. De ha a testsúlyod 30%-a azaz 19 kg zsír, akkor nálad is normál elhízásról beszélhetünk. Ha te egy 175 cm magas fiú vagy és 72,6 kg a súlyod, a BMI-d neked is teljesen normális (23.6). De ha a teljes testsúlyodból 18kg színtiszta zsír, akkor bizony nálad is normál elhízásról kell beszélnünk.

Sajnos, mint a köznapi értelembe vett elhízás, így a normál elhízás is növeli a különböző betegségek kialakulásának kockázatát:

• Szívbetegségek
• Cukorbetegség
• Magas koleszterin szint
• Magas vérnyomás
• Metabolikus szindróma

Ha úgy gondolod, hogy valami nincs rendben és aggódsz az egészséged miatt, mindenképpen beszélj a háziorvosoddal. Ő majd valószínűleg megméri a zsír arányát a testedben, és esetleg teszteket fog elvégezni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ténylegesen nincs-e a megengedettnél nagyobb mennyiségű zsír a szervezetedben. Emellett bátorítani és segíteni fog, hogy egészségesebben táplálkozz, és hogy mozgásban gazdag életvitelt folytass.

(Cs. B.)