edzés
#Mozgás

Fogyj az otthonodban: trükkök a motiváció megtartásához

2021.02.04.
3 perces olvasási idő

Sokan vagyunk úgy, hogy szeretnénk többet mozogni, de nem jutunk el az edzőteremig, esetleg nem áll módunkban oda járni. A jó hír, hogy a fogyás nem ezen múlik. Néhány fontos alapszabályt kell betartani, emellett pedig a saját otthonunkban és környezetünkben is megteremthetjük a megfelelő és hatékony testedzés, valamint az egészséges életmód körülményeit. Lássuk, hogyan!

Ha fogyni szeretnél, valószínűleg bármit hajlandó vagy az eredményért megtenni. A sikerhez a kulcs nem más, mint hogy több kalóriát égess el, mint amennyit beviszel. Ehhez legjobb, ha alacsony kalóriatartalmú ételeket fogyasztasz, és mellette rendszeresen edzel. Na de mit, hol és hogyan?

Szerencsére a testmozgást sokkal könnyebb becsempészni a mindennapi szokásaidba, mint hinnéd, hiszen a lakás minden helyiségében megvan rá a lehetőséged. Megmutatjuk, hogyan! Tippjeink segítségével hamar észreveheted az eredményét!

1. A konyhában

Nyilvánvalóan elsősorban a konyhában történnek azok a változtatások, melyek a fogyáshoz vezetnek. Végtére is, ez az, ahol elkészíted és megeszed az ételeket. A legjobb, ha az élelmiszereket a spájzban tartod, ugyanis ha szem előtt vannak, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy többet eszel, mint kellene. A legegészségesebb ételeket tedd a hűtő elejébe, így ezeket fogod a leggyakrabban elérni.

Ne maradj tétlen: Guggolj, csinálj lábemeléseket és kitöréseket miközben várod, hogy megfőjön az étel. Tudtad, hogy sokszor az apró mozdulatok is hatékonyak? Ha egy helyben állsz vagy leülsz, az a legrosszabb döntés. Emelkedj lábujjhegyre, majd vissza. Ez egy szuper vádliformáló gyakorlat, amit akár egy leves kevergetése közben is végezhetsz.

2. Az étkezőben

Sok kutatás vizsgálta az étkező színének a hatását az étvágyra. Az eredmények szerint érdemes elkerülni a pirosat, a narancssárgát vagy a citromsárgát, ugyanis ezek a színek növelik az étvágyat. Használj kisebb tányért, és tompított fényeket, ha kevesebbet szeretnél enni! A legjobb, ha a tányérod széle díszes, ugyanis kutatások szerint így még kevesebbet fogsz szedni!

3. A fürdőszobában

A fürdőszobára is van egy trükk, ami segít a fogyásban. Végezz lábemeléseket zuhanyzás közben (persze óvatosan, mert nagyobb a csúszásveszély), valamint fekvőtámaszokat a padlón. Ez egyszerű módszer, hogy egy kicsit mozogj. Ugrálhatsz, vagy futhatsz is a szobában zuhanyzás előtt, így legalább le tudod mosni a verejtékcseppeket.

4. A nappaliban

Tartsd az edzéshez szükséges felszereléseidet a nappaliban - ez növeli annak az esélyét, hogy használni is fogod azokat! Tegyél néhány súlyzót és egy jóga matracot a TV mellé, hogy jobban inspiráld magadat a kedvenc sorozatod közben. Rendezd el a bútorokat úgy, hogy legyen elég helyed, és használj borsmenta illatú légfrissítőt vagy aromagyertyát, ami csökkenti az étvágyadat!

sport

Trükk: A kedvenc filmed megy? Nem probléma! Fordítsd a jógamatracot a TV felé és végezz gyakorlatokat filmnézés közben. Legyen az a jutalom, a cél vagy a motiváció, hogy nem kapcsolod ki a tévédet, hanem összekötöd a kellemeset a hasznossal!

5. A hálószobában

Csinálj lábemeléseket, felüléseket az ágyadban! Természetesen a hely elsődleges célja, hogy kipihend magad. Ne feledd, ha nem alszol eleget, az növeli az étvágyért felelős hormonok mennyiségét, ami azt jelenti, hogy többet fogsz enni, mint amennyit kellene. A cél a napi 7-9 óra alvás legyen! Mielőtt lefeküdnél, tedd az ágyad mellé, szem elé az edző ruhádat, így biztosan nem felejted el, és nem fogod kihagyni másnapi edzést.

Tippek reggelre: Ébredés után jó ötlet egy picit átmozgatni a tagjaidat, ezzel energikusabbá válsz, és kisebb erőfeszítés árán, de a napodat máris testmozgással kezded. Nyújtózz nagyokat, körözz a karjaiddal, vállaiddal, hajolj előre, oldalra és forgasd meg a fejedet is minden irányba.

6. Az előszobában

Ha teheted, hazaérve az előszobából ne a konyhába vezessen az első utad! Ez csökkeni a nassolás utáni vágyat. Mint ahogy a régi mondás is tartja - ha nem látom, nem is kívánom. A legegyszerűbb módja, hogy ellenállj a kísértésnek, ha elkerülöd a konyhát.

Gyakorlat tipp: Az előszoba ráadásul remek helyszín néhány kitörés elvégzéséhez. Egyenes testtartással lépj előre az egyik lábaddal, térdben hajlítsd, és a fenekedet közelítsd a padló felé. A hátul lévő láb egyenes vagy térben enyhén hajlított, az elöl lévőnél pedig fontos, hogy a térded derékszöget zárjon be a padlóval. Ez az egyik legjobb láb- és fenékformáló gyakorlat - amihez épp ideális a hosszabb helyiség. Ha fokozni szeretnéd a hatékonyságát, fogj egy-egy ásványvizes palackot a kezedbe, ami ad egy kis extra súlyt.

7. A kertben

Hívjuk ezt házon kívüli szobának. A kertben könnyedén mozoghatsz, így sok kalóriát égethetsz. Focizzatok, kosarazzatok, pingpongozzatok a tesóddal vagy fuss egy kört a kutyával. A kertészkedéssel is könnyedén égetheted a kalóriákat. Amikor az időjárás engedi, vidd ki a súlyzókat és a jóga matracodat is, és eddz a szabadlevegőn!

Te hogyan építed be a mindennapjaidba az edzést?

(KamaszPanasz - S.C., allwomenstalk.com)