edzés
#Mozgás

Cardio- vagy erőedzés: melyik a hatékonyabb?

2024.02.02.
2 perces olvasási idő

Az egyik sarokban súlyzók, a másikban ugráló kötelek. Melyik a hatékonyabb? A bírók most mi leszünk. Eldöntjük, hogy az erő- vagy a cardioedzés a jobb.

Vajon a súlyzós vagy a cardioedzés az ideális a számodra? Mindkét edzésmódnak megvannak a maga előnyei, a fő kérdés az, hogy milyen célt szeretnél elérni az edzéssel. Nem mindegy ugyanis, hogy izmosodni, kalóriát égetni szeretnél, esetleg gyorsabban szeretnél futni. Tűzd ki magad elé a célt, és válaszd a számodra legmegfelelőbb edzésmódot!

Zsírégetésre

Cardioedzés: Súlyemeléssel 8-10 kalóriát égetsz percenként, míg futással vagy biciklizéssel 10-12 kalóriát.

Erőedzés: A súlyemelgetéstől az edzés után egy órára felgyorsul az emésztésed, ezzel próbálja a tested az izomregenerációt segíteni. Ez azt jelenti, hogy ha 200 kalóriát égettél el az edzés alatt, akkor ez az érték végül valószínűleg 250 kalória körül lesz. Ez azt jelenti, hogy a tested plusz 25% kalóriát égetett el. És ha nehezebb súlyokat emelgetsz, vagy kisebb szüneteket tartasz, akkor ez az érték még nagyobb is lehet.

A legjobb rész pedig most jön: minden 1,4 kg izom után plusz 120 kalóriát égetsz naponta, ennyi energiára van szüksége az izmoknak ahhoz, hogy működjenek. Egy évnyi edzéssel ez az érték kb. 4,5 kg elégetett zsír.

Nyertes: súlyzós edzés

Stressz ellen

Cardioedzés: Egy kellemes úszás vagy teniszezés garantáltan kitisztítja a fejedet. Már heti kétszer 30 perces aerobic-edzés is látványosan csökkenti a felgyülemlett feszültséget. Heti 3-5 edzés hatására pedig a fáradtágod a felére csökkenhet.

Erőedzés: Az erőedzés is csökkenti a stresszt, de egyes kutatások eredményei szerint ennek mértéke jelentősen elmarad a cardioedzés jótékony hatásaitól.

A győztes: cardioedzés

Hogy szívesen állj a tükör előtt…

Cardioedzés: Sportpszichológusok már évtizedek óta tanulmányozzák az aerob-edzés hatásait, és továbbra is azt mondják, hogy a futóknak és az úszóknak azért nagy az önbizalmuk, mert jól érzik magukat a bőrükben, még akkor is, ha nem győztek a versenyen.

Erőedzés: Úgy látod, hogy már közvetlenül az edzés után jobban nézel ki? Ez nem csak képzelődés, ez valóban így van. A vér az edzés során az izmaidba tolul, emiatt pedig jobban megduzzadnak. Ráadásul jól érzed magad, mert sikeresen végigcsináltál egy kemény edzést. Egy tanulmány készítése során a kutatók megkérdezték a résztvevőket, hogy mit gondolnak a testükről egy 12 hetes edzéssorozat előtt és után. Látható előrehaladást értek el, egyre nagyobb súlyokat voltak képesek megemelni.

Győztes: súlyemelés

Sérülések ellen

Cardioedzés: Az ismétlődő mozgásmegterhelheti az izmokat, az ízületeket és az ínszalagokat. Eddz óvatosan, és ne terheld meg túlzottan az ízületeidet!

Súlyzós edzés: 2006-ban feltaláltak egy olyan egyensúlyjavító edzésprogramot (pl.: egy lábon állás), aminek hatására csökkenhet az esélye annak, hogy kiforduljon valakinek a bokája. Válassz olyan gyakorlatokat, amik javítják az egyensúlyérzékedet, és rákényszerítenek arra, hogy egyszerre több ízületedet használd!

Győztes: erőedzés

Hogy éveket adj az életedhez…

Cardioedzés: Semmi sem vetekedhet a cardioedzés előnyeivel, ha az élet minőségének javításáról van szó. Csökkenti a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a kettes típusú cukorbetegség, a szívinfarktus esélyét. Ugyanis az erősebb szív erősebben ver, így több vért, és ezzel együtt több oxigént, valamint tápanyagot juttat a tested minden pontjába. Ráadásul a cardioedzéssel 8 hét alatt 8%-kal is nőhet a „jó” koleszterin szintje a véredben.

Erőedzés: Egy friss kutatás kimutatta, hogy heti kétszeri súlyemelés megakadályozhatja a szervek körüli zsír kialakulását.

Nyertes: cardioedzés

Hogy gyorsabban érj a célvonalhoz…

Cardioedzés: Ha egy hosszabb táv lefutására készülsz, akkor a legjobb módja annak, hogy a legtöbbet hozd ki magadból az, ha sokat gyakorolsz rá. Az úszóknak is meg kell tanulniuk, hogy mikor vegyenek levegőt, és a bicajosoknak is, hogy milyen tempóval tudnak egyenletesen tekerni.

Erőedzés: Az izmaid erősítése és az erőnléted növelése érdekében nemcsak cardioedzést, de erőnléti edzést is végezned kell. A cardio és az erőedzés együttesen a leghatásosabbak.

Nyertes: Döntetlen

(KamaszPanasz - Gy. Z. - womenshealthmag.com)