alkoholfogyasztás
#Drog, cigi, alkohol

Már egyetlen pohár alkohol is balesetet okozhat!

2015.01.31.
1 perces olvasási idő

A legtöbb alkoholfogyasztásra visszavezethető sérülés mérsékelt alkoholfogyasztás után történik, derül ki abból a svájci diplomamunkából, mely az alkoholfogyasztás és a sérülések közti kapcsolatot vizsgálta.

Miközben mindenki által ismertek az ivás és az alkoholmérgezés, közúti balesetek és az erőszak kapcsolata, a mérsékelt ivás következményei kevésbé kutatottak.

Ahhoz, hogy átfogó képet kapjon az alkohol okozta károkról, Hervé Kuendig az alkoholfogyasztás és a kezelt sérülések közti összefüggéseket vizsgálta az egyik svájci sürgősségi- és baleseti osztályon. Állításainak alapját azokkal a betegekkel való beszélgetések képezik, akiket alkoholfogyasztással kapcsolatos baleset miatt szállítottak az osztályra.

Péntek és szombat jóval balesetveszélyesebb

Azt tapasztalta, hogy négyből egy sérülés alkoholfogyasztás következménye volt, de ez az arány pénteken és szombatonként 80% fölötti volt.

Azt is kimutatta, hogy a sérülés elszenvedésének esélye, valamely oknál fogva, már mérsékelt alkoholfogyasztást követően is emelkedett. Továbbá, kevéssé meglepő módon a jelentékeny mennyiséget fogyasztott egyének esélye sérülésre magasabb, mint azoké, akik csak keveset ittak. Ennek ellenére, a legtöbb sérülés okaként a mérsékelt alkoholfogyasztást tették felelőssé.

A kutatás eredményei arra utalnak, hogy preventív, megelőző célzatú méréseket nem szabadna kizárólag olyan egyéneken végezni, akik rendszeresen sokat fogyasztanak. A sérülések megelőzésében annak lenne eredménye, ha társadalom normális mennyiségű alkohol fogyasztásának hatásait mérnék

(KamaszPanasz; Forrás: Sciencedaily)

Kapcsolódó címkék

alkohol