túlsúly
#Drog, cigi, alkohol

Az elhízott tinik rosszabbak

2011.11.09.
2 perces olvasási idő

Egy új tanulmány szerint azokra a tizenévesekre, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, sokkal jobban jellemző a helytelen viselkedés (dohányzás, felelőtlen szexuális élet), mint a normál testsúlyú társaikra.

Az amerikai felmérésben 9000 középiskolás diák vett részt, akiktől a szexuális szokásaikról, alkohol- és drogfogyasztási szokásaikról, öngyilkossági kísérleteikről kérdezték őket.

A tanulmány a legsúlyosabb középiskolai gyerekeket vizsgálta, azokat, akik a növekedési görbe elején találhatóak. Vagyis vették a gyerekek magasságát és testsúlyát, amiből kiszámolták a testtömeg-indexüket (BMI). Azok, akiknél magas volt az érték, bekerültek a vizsgálatba.

Tudjuk a ducikról, hogy az elhízás komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet számukra, de még senki nem tanulmányozta ilyen formában a viselkedésüket.kövér

A túlsúlyos tinik viselkedése

A kutatás végeredményeként általánosságban elmondható, hogy a „nagy” tinik legalább olyan arányban kipróbálnak bizonyos dolgokat, mint például a dohányzást, a szexet, a drogot, az alkoholt úgy, mint a normál testsúlyú társaik.

A túlsúlyos emberekről tudjuk, hogy sokan közülük a szégyenérzet miatt próbálnak elszigetelődni a társadalomtól. Nem járnak bulizni, nincsenek barátaik, nem keresik a barátságot, a szerelmet, a társaságot. Ez a kirekesztettség stresszhez vezethet. A stresszt azzal próbálják a tinik ellensúlyozni, hogy valamilyen szerhez nyúlnak ( pl. cigi, drog, alkohol).

Bizonyos káros szenvedélyekről kiderült, hogy még gyakoribbak az esetükben. A dohányzás kipróbálása vagy a rászokás a túlsúlyos lányoknál kétszer olyan gyakran jellemző, mint a normál testsúlyú lányokra.

A túlsúlyos fiúk kb. 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel próbálták ki a cigarettát vagy szoktak rá a dohányzásra még 13(!) éves koruk előtt, mint a normál testsúlyú fiúk. Bár a túlsúlyos lányok kb. felének annyi esélye van a szexre, mint a normál testsúlyú lányoknak, viszont a súlyosak kb. ötször nagyobb valószínűséggel szeretkeznek először alkohol vagy drog befolyása alatt, mint a normál testsúlyú lányok.

Korábbi tanulmányok szerint a túlsúlyos lányok kevésbé védekeznek szex közben, és alkohol, illetve drog befolyásoltsága alatt tovább mennek, mint ahogyan azt józanul tervezték. Egy tinédzsernek a testi-lelki változásokat, baráti és szerelmi kapcsolatok kusza hálóját nem könnyű megélni, főleg akkor nem, ha cipelnie kell a kövérség terhét.

A kutatás végeredménye arra figyelmeztet, hogy a túlsúlyos gyerekek bizonyos helyzetekben sérülékenyebbek, ezért több figyelmet kell rájuk fordítani. Viszont ezzel a témával kapcsolatban csak kevés kutatás készült ez idáig, ezért a kutatók úgy vélik, hogy az ilyen helytelen viselkedés térhódításáért nem lehet egyértelműen csak a duciságot okolni. További tanulmányokra lesz ezért szükség.

(M. T., webmd.com)

Kapcsolódó címkék

alkohol