tequila
#Drog, cigi, alkohol

Tequila vagy vörösbor? Mondd, Te mit választanál?

2009.12.29.
1 perces olvasási idő

Akár bevalljuk a szülőknek, akár nem, a szilveszteri bulik szinte elképzelhetetlenek valamiféle alkohol nélkül. Biztos felmerült már bennetek a kérdés, vajon az alkoholnak vannak-e jó hatásai? Ha igen, vajon a tequila vagy a vodka a jobb? És vajon tényleg a vörösbor lenne a legjobb választás az antioxidánsok miatt?

Miután felbontottak egy bort, a franciák azt mondják ’â votre santé’, ami azt jelenti, hogy egészségedre. Ezeken a jó kívánságokon kívűl vannak bizonyítékok is arra, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás jó hatással lehet az egészségre. A kutatások még kicsit zavarosak, de úgy tűnik, többet számít az, hogy mennyit iszol, mint az, hogy mit.

A vörösbor nagy népszerűségre tett szert a potenciális jó hatása miatt. Ahogy várhattad, sok kutatás ezeket az előnyöket a borban megtalálható antioxidánssal (resveratrol) hozzák kapcsolatba. Egy koppenhágai szívkutatás szerint a dánok, akik rendszeresen fogyasztanak vörösbort, fele akkora eséllyel halnak meg szívbetegségben, mint azok, akik nem fogyasztanak. Egyes amerikai kutatások is alátámasztják ezt az állítást, míg mások szerint a fehér bornak, a sörnek és a likőrnek is hasonló hatásai vannak.

Nincs számottevő bizonyítéka, hogy más alkoholos italoknak is hasonló hatásai vannak, mint a vörösbornak. A vörösbor feltevés becsmérlői szerint nem az alkohol, a szőlő vagy a gabona a fő mérvadó – az számít a legtöbbet, hogy mennyit iszol.

Csak mértékkel

Ugyanúgy, mint más élvezeti cikkeknél, az alkoholnál is az számít a legtöbbet, hogy mértéket tarts, ha szeretnéd élvezni az előnyeit. Egy korty pezsgő ünnepléskor nem árthat, ám az alkalmi, lerészegedéssel járó italozgatások nem fognak sok jó hatást gyakorolni az egészségedre.

Ha túl sokat iszol, az alkoholnak számtalan negatív hatása lehet fizikailag és mentálisan egyaránt: szív- és májproblémák, megnövekedett esély a rákra, depresszió, agresszió és párkapcsolati problémák. Hogyha az alkohol fogyasztás előnyeit szeretnéd élvezni, meg kell találnod az arany középutat. Ha minden nap minimális mennyiségű alkoholt (nőknél maximum napi 1 pohár, férfiaknál napi 2 pohár a javasolt) fogyasztasz, megelőzheted a szívproblémákat, cukorbetegséget és epekövet.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy innod kell a szíved egészségéért. Számos alkoholmentes formája is van a szívbetegségek és cukorbetegség elkerülésének. A két legfontosabb dolog a helyes étkezés és a rendszeres sportolás.

Ha további kérdéseid vannak,számos cikket találhatsz még az alkoholfogyasztás előnyeiről, a helyes mértéktartásról az oldalunkon. Ne feledd – mindent csak mértékkel.

(Ő.B.)