alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Az alkoholfogyasztás veszélyei

2024.02.16.
1 perces olvasási idő

Alkohol? Mindenkinek a féktelen partik, a nagy bulik, a sör és a röviditalok jutnak az eszébe elsőre. Addig nincs nagy gond, amíg mértékkel iszik valaki. A nagyobb gond akkor kezdődik, amikor már nem bír nélküle létezni. Ekkor már függőségről beszélünk, ami semmilyen szempontból nem vezet jóra.

Sok fiatal már kipróbálta az alkoholt, nem is egyszer. A bulihoz, a meccsnézéshez és a különleges alkalmakhoz sokan úgy gondolják, hozzátartozhat mindez. A korai alkoholfogyasztás azonban alkoholizmushoz, betegségekhez és balesetekhez vezethet, ami már nem játék.

Az alkoholban etil-alkohol található. Ez jelentősen lassítja az anyagcsere-folyamatokat. Hosszú távon alkoholpotenciális sejtméregnek tekinthető. A szívizmot külön károsítja, szívritmuszavar, szívinfarktus és magas vérnyomás is kísérheti. De nemcsak a szívet károsítja, hanem az alkoholfüggők vérszegénnyé válnak, megnő az elhízás, a cukorbetegség és a csontritkulás valószínűsége is.

Az emésztőrendszert is elég komolyan roncsolja. A nyelőcső-, gyomor-, májrák kialakulásának az esélyét az alkohol csak fokozza, sőt a legtöbb ilyen eset a túlzott alkoholfogyasztástól alakul ki. Komolyabb esetben már az idegrendszert is károsítja, itt kezek, lábak zsibbadása, járásprobléma, szemek egy részének kétoldali bénulását okozhatja.

Az alkohol hatására a szexuális teljesítmény is jelentősen romlik, fiúknál, férfiaknál impotencia, heresorvadás alakulhat ki. Nőknél, lányoknál koraszülést, magzatkárosodást okozhat, amely hatással lesz a születendő gyermek életére is. A gyermeknél legtöbbször testi rendellenességek, illetve pszichés vagy magatartásbeli zavarok léphetnek fel.

Nem csak biológiailag károsítja a szervezetet a nagymértékű ivászat

Szenvedélybetegség alakulhat ki, ezáltal központi szerepbe kerül az alkohol felkutatása, és a végén már az érzelmi élet is teljesen elhalványodik. Járhat paranoid jelenségekkel, agresszióval, hallucinációval is.

Gyakori a depresszió – mint kiváltó ok, vagy mint következmény – kialakulása, és az öngyilkosság fontolgatása. Az alkoholfüggő szépen lecsúszik a társadalom ranglétráján. Megromlanak családi kapcsolatai, barátait elveszíti - ezek által még többet iszik – munkahelyéről súlyosabb esetben kirúgják.

Sajnos nekünk, magyaroknak az alkohol a kultúrális örökségünk része. Ha már elmúltál 18 éves, és ihatsz alkoholt, fontos, hogy tisztában legyél a lehetséges következményekkel, és tudj MEGÁLLJT parancsolni magadnak a megfelelő időben. Ha úgy gondolod, hogy többet iszol a kelleténél, kérj segítséget!

(KamaszPanasz - Cs.B.)

Kapcsolódó címkék

alkohol