egészséges reggeli
#Táplálkozás

Ilyen az egészséges reggeli

2023.02.17.
1 perces olvasási idő

Reggelizz úgy, mint egy király! - tartja az ismert mondás. Nem véletlenül, hiszen nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy jó reggeli az alapja az egész napnak. Az étrend elmaradhatatlan étkezése, de vajon mi tartozik az egészséges reggelihez és mi nem?

A reggeli egyfajta ébresztő a szervezetünknek. Ekkor a több órás alvás után – amikor a szervezet igyekszik minél kevesebb energiát fogyasztani – felébred és újra több energiára van szüksége. A jól megválasztott reggeli felpörgeti anyagcserénket és a kritikus órákban napközben segít aktívnak maradni.

Érdekes lehet talán, de a reggeli a fogyókúrában is segít. Ugyanis ha nem reggelizünk, könnyen ránk tör az éhség, amelyet cukros nassolnivalókkal csillapítunk. Ez mindenképpen helytelen. Ezért fogyókúra közben is KELL reggelizni!

Lássuk csak, milyen is egy ideális reggeli

Az úgymond slágerkaják a péksütemények és a felvágottas kenyerek. Ezekkel nem is lenne gond. A gond az, hogy ezeket helytelenül választjuk meg. Sajnos a péksütemények túlzott mértékben tartalmaznak zsírt vagy sót. Általában sajnos az utóbbit. Természetesen ezeket se kell teljesen nélkülözni étrendünkből, de fontos, hogy ne ezekkel induljon minden napunk.

Az egészségesnek tartott müzliszeletek se biztos, hogy a legjobb reggelik közé tartoznak. Ugyan hirtelen megdobja a vércukorszintet, de ugyanolyan gyorsan le is csökkenti. Így hamarabb leszünk éhesek, elkezdünk nassolni, és szép lassan, ha ebből hagyományt teremtük, el fogunk hízni.

Fontos, hogy reggelente sok fehérjét fogyasszunk

Igyunk péládul egy pohár tejet, gyümölcsturmixokat! Együnk sajtot és pulykasonkát! Természetesen ügyeljünk a zsírtartalmukra, hiszen ha túl zsírosak, a rengeteg hasznos tápanyag, ami bennük van, hiába jut be a szervezetünkbe, mert a nagy mennyiségű zsír többet árt, mint amennyit a bejutott tápanyagok használnak!

Együnk sok rostot

Amellett, hogy egy jó müzli vagy egy rostos gyümölcslé finom, egészséges is. Válassz okosan: például egy natúr zabpehelyből készített zabkása remek napindító. A gyümölcslevek közül is jobb a saját facsarású, vagy a bolti változatból a kisebb energiatartalmú (cukormentes). A rostok fokozzák a koncentráló képességet a délelőtt folyamán. Nem elhanyagolható az sem, hogy amit eszünk, finom legyen. Hiszen ha nem ízlik, nem fogunk rászokni a reggeli étkezésre.

Ha jól megválasztjuk a reggelinket, garantáltan növekedni fog a teljesítőképességünk, jobban viseljük a stresszhelyzetet, és nem fogunk egész délelőtt nassolni. Tehát soha ne felejtsünk el reggelizni! Ugyanis azt az időt, amit ott megspórolunk, az hosszú távon mind a szervezetünk kárára megy.

(KamaszPanasz - Cs.B.)