nassolás
#Táplálkozás

Imádsz nassolni? Segítünk abbahagyni!

2023.07.10.
1 perces olvasási idő

A nassolás nemcsak egészségtelen szokás, de az alakodnak is árt. Néhány egyszerű fogással azonban kiütéssel győzhetünk a nassolási vágy elleni harcban.

Egyél változatosan

Kimutatták, hogy akik egyoldalúan táplálkoznak, és nem variálják az ízeket, azok sokkal inkább hajlamosak csipegetni az étkezések között. Váltogasd a fogásokat (akár a különböző nemzetek konyháit is), bátran próbálj ki új ételeket, fűszereket és máris kevésbé érzed majd a vágyat a nassolásra.

Egyél naponta négyszer, ötször

Ha naponta többször eszel kevesebb mennyiséget, akkor nem esik le a vércukorszinted, kevésbe kezdesz el vágyni valami édesség vagy rágcsa után.

Aludj eleget

Aki eleget és mélyen, nyugodtan alszik éjjel, az kevésbe hajlamos a hízásra, és nassolni sem vágyik annyira, mert a nasi helyett az alvásból nyer elegendő energiát.

Sose menj üres hassal vásárolni

Ha nem tartasz otthon különféle rágcsálnivalókat, akkor nem is fogod megenni őket. Egy kísérlet során a pszichológusok arra jöttek rá, hogy ha éhesen megyünk vásárolni, rengeteg haszontalan ételt vásárolunk meg, amelyet azután sokszor csak azért eszünk meg, mert sajnáljuk őket kidobni.

Tűzz ki magad elé célokat és jutalmazd meg magad

Ha sikerül ellenállni a kísértésnek, és az általad meghatározott ideig nem nassolsz, jutalmazd meg magad egy jó könyvvel, új felsővel vagy bármivel, amire régóta vágysz. Utána persze tűzz ki újabb célt magad elé!

Mégis nassolnál? Akkor azt tedd minél egészségesebb módon

  • tejcsoki helyett egyél étcsokoládét
  • chips és más rágcsálnivaló helyett ehetsz például különböző zöldségeket, amelyeket mártogathatsz fűszeres joghurtba (a joghurtba keverhetsz zöldfűszert, fokhagymát) vagy válaszd a nassolnivaló teljes kiőrlésű, csökkentett zsírtartalmú vagy olaj nélkül készült változatát
  • csökkentsd a nasik mennyiségét is
  • egészséges nass még a szárított és aszalt gyümölcs és zöldség vagy a joghurt és az olívabogyó is
  • szénsavas üdítő helyett igyál jeges teát (otthon is készítheted házilag) vagy 100%-os gyümölcslevet!

(Forrás: Fókuszban a Nő)