karácsony
#Táplálkozás

Tippek a karácsonyi kilók elkerülésére

2022.12.23.
2 perces olvasási idő

Mindenki szeretné, ha az ünnepek után is beleférne a kedvenc farmerjába. Ha betartod tanácsainkat, nem kell lemondani a töltött káposztáról, a halászléről és a bejgliről sem. Jöjjön néhány tipp, mellyel elkerülheted a felesleges kilókat.

A klasszikus karácsonyi menü igencsak megterheli a gyomrunkat, és mivel az ünnepek alatt csak pihenünk, rövid idő alatt jónéhány kilót lehet felszedni. És a főétkezések közötti nassolásokról nem is beszéltünk.

1. Mozogj

Naponta legalább 30 percet tölts sportolással! Menj ki a szabadba, töltődj fel friss téli levegővel és napfénnyel!

2. Töltött káposzta helyett pulyka vagy hal

A "minden évben ugyanolyan" töltöttkáposzta helyett kerüljön valami más az asztalra. Például aszaltszilvás-narancsos pulykasült, kemencében sült lazac, töltött pisztráng vagy fűszeres fogas. Ezek bőven tartalmaznak laktató tojásfehérjét, zsírt annál kevésbé. A halak gazdagok a szív- és érbarát omega-3 zsírsavakban.Kilók elkerülése

3. Fűszerek és gyógynövények

A gyógynövények éteri olajtartalma gyulladásgátlóként és görcsoldóként hat, jó hatással van az emésztésre. A fűszerek, mint például a kapor vagy a kömény segít a szélszorulás, illetve puffadás okozta panaszok enyhítésében.

4. Színes saláta és zöldségek

Fogyassz salátát és zöldséget, de egészségesen elkészítve: zsíros öntet nélkül, nagy adagokban a főfogás előtt felszolgálva. Hozzá adjatok összezúzott zöldségeket, párolt almás vöröskáposztát, valamint friss fűszerekből, gyógynövényekből és sovány tejből készült öntetet.

5. Ne tilts meg magadnak semmit

Nem kell lemondani az édességekről, csokikról, szaloncukorról - de fogyassz mértékkel. Ha csokit, vagy szaloncukrot vásárolsz, válassz étcsokisat (a sötétebb színűt), abban több a kakaó, mely pozitívan befolyásolja a vérnyomást és az anyagcserét.

6. Fahéjjal ízesíts

A klasszikus karácsonyi fűszer remekül illik kekszekhez, desszertekhez, gyümölcsökhöz, kompótokhoz, sült almához, müzlikhez, sőt, vadhúsokhoz is. Serkenti az anyagcserét, mérsékli a vércukor- és koleszterinszintet.

7. Próbálj ki új desszerteket

Kísérletezzetek új ízekkel: készítsetek vörös kását vaníliaszósszal, sült almát vagy gyümölcsszorbetet fahéjjas joghurttal. Egy fűszeres túrós sajttál is lehet igazán ízletes. A sovány sajtok zsírszegények és gazdagok kedvező hatású aminosavakban.

8. Törj diót

A mogyoró, a dió, a földimogyoró és a mandula tele van olyan összetevőkkel, melyek védenek a szív- és érrendszeri megbetegedésektől. De figyelem: naponta elég egy maréknyi belőlük, ugyanis valóságos kalóriabombák.

9. Hidegvíz

A hideg ásványvíz növeli a test energiaigényét, a szénsav csillapítja az éhségérzetet. A zöldteát vagy a fahéjas-karácsonyi teákat édesítőszerrel fogyaszd, ezek csaknem kielégítik az édesség iránti vágyat.

(KamaszPanasz)