bélgáz
#Testi problémák

Ha gondot okoznak a bélgázok...

2023.05.27.
1 perces olvasási idő

Általában egy ember naponta 14-szer „szellőzteti” beleit, de normális esetekben ez nem büdös. Ám mit tehetsz, hogyha mégis kellemetlen szagok távoznak belőled?

A szellentés ugyan nem életveszélyes, de kellemetlen - és nagyon zavaró tünet, főképp, ha túl gyakran jön ránk. Az étrendünk megváltoztatása enyhülést hozhat az illető és környezete számára egyaránt.

A bélgázok távozása normális élettani jelenség: egészséges felnőttel naponta akár tizenötször is előfordulhat, hogy a végbélnyíláson át fél-másfél liter bélgáz távozik. A normális életfunkció működése azonban nem jelenti azt, hogy társadalmilag elfogadott.

A bélgázok kellemetlen szagát általában a bennük lévő kén-hidrogén és egyéb kéntartalmú gázok okozzák. A rendkívül erős bélgáz-termelés oka emésztési és felszívódási zavar lehet – például lisztérzékenység. Stressz is kiválthatja, mert az ilyen helyzetben lévő ember öntudatlanul nagyon sok levegőt nyelhet.

Figyelj oda, mit eszel

Az első tippünk, hogy fogyassz kevesebb tojást, húst, sört, babot, illetve karfiolt. Ezek olyan hidrogén-szulfidokat tartalmaznak, amelyek a baktériumokat bontják a belekben, így az emésztésük kellemetlen gázképződéssel járhat.

Néhány étel segíthet abban, hogy ne kelljen teljesen lemondanod a kedvenc ételeidről. Hogy elkerüld a kellemetlen szagokat, a húslevesedbe főzz pár finom zöldséget, vagy fogyassz probiotikum tablettát, amely segíti a kének termelődését, ezáltal is csökkenti a kínos gázok szagát. Ne mondj le minden kedvencedről, csak mérsékelten fogyaszd őket, mint például a babot.

Szokásaiddal is tehetsz a bélgázok ellen

Ha úgy gondolod, hogy a táplálkozás megváltoztatása mellett is gyakran bocsátasz ki ilyen jellegű gázokat, ne csak azt változtasd meg, hogy mit eszel, hanem az étkezéshez való hozzáállásodat is.

Néhány tanács:

  • Egyél kisebb adagokat többször! Ha a kisebb adagokkal szabályozod az étkezésedet, akkor hatásosabban felveheted a harcot a puffadással. A túlevés, valamint a kapkodó evés szinte biztosan haspuffadást, hasfeszülést és bélgázosságot okoz.
  • Kerüld a szénsavas italokat! Tény, hogy a szénsavtól gyakrabban puffadsz fel, hiszen az italban lévő gázbuborékok az emésztőrendszerben gyűlnek össze, ahol a felszívódás során fokozott gázképződést idéznek elő. Ráadásul ha a szénsav magas cukortartalommal társul, akkor a szívednek sem tesz jót.
  • Óvakodj a zsíroktól, mert a magas zsírtartalmú ételek lassítják az emésztést. Persze ne mellőzd őket teljesen, csak mint mindent, ezeket is mértékkel fogyaszd.
  • Mozogj! A rendszeres testmozgástól a beleid is egészségesebbek lesznek, ráadásul a testednek is jót tesz!

Ha tippjeink ellenére is adódnak ilyen problémáid, arra is gondolnod kell, hogy talán irritábilis bélszindrómád van. Ebben az esetben fontos, hogy felkeress egy orvost.

(KamaszPanasz - Gy. A., realage.com)