bélgáz
#Testi problémák

Ha gondot okoznak a bélgázok...

2022.04.26.
1 perces olvasási idő

Általában egy ember naponta 14-szer „szellőzteti” beleit, de normális esetekben ez nem büdös. Ám mit tehetsz, hogyha mégis kellemetlen szagok távoznak belőled?

Az első tippünk, hogy fogyassz kevesebb tojást, húst, sört, babot, illetve karfiolt. Ezek olyan hidrogén-szulfidokat tartalmaznak, amelyek a baktériumokat bontják a belekben, így az emésztésük kellemetlen gázképződéssel járhat.

Kénes megoldás

Néhány kénben gazdag étel segíthet abban, hogy ne kelljen teljesen lemondanod a kedvenc ételeidről. Hogy elkerüld a kellemetlen szagokat, a húslevesedbe főzz pár finom zöldséget, vagy fogyassz probiotikum tablettát, amely segíti a kének termelődését, ezáltal is csökkenti a kínos gázok szagát. Ne mondj le minden kedvencedről, csak mérsékelten fogyaszd őket, mint például a babot.

Megelőzés

Ha úgy gondolod, hogy a táplálkozás megváltoztatása mellett is gyakran bocsátasz ki ilyen jellegű gázokat, ne csak azt változtasd meg, hogy mit eszel, hanem az étkezéshez való hozzáállásodat is.

Néhány tanács:

  • Egyél kisebb adagokat többször! Ha a kisebb adagokkal szabályozod az étkezésedet, akkor hatásosabban felveheted a harcot a puffadással. A túlevés, valamint a kapkodó evés szinte biztosan haspuffadást, hasfeszülést és bélgázosságot okoz.
  • Kerüld a szénsavas italokat! Tény, hogy a szénsavtól gyakrabban puffadsz fel, hiszen az italban lévő gázbuborékok az emésztőrendszerben gyűlnek össze, ahol a felszívódás során fokozott gázképződést idéznek elő. Ráadásul ha a szénsav magas cukortartalommal társul, akkor a szívednek sem tesz jót.
  • Óvakodj a zsíroktól, mert a magas zsírtartalmú ételek lassítják az emésztést. Persze ne mellőzd őket teljesen, csak mint mindent, ezeket is mértékkel fogyaszd.
  • Mozogj! A rendszeres testmozgástól a beleid is egészségesebbek lesznek, ráadásul a testednek is jót tesz!

Ha tippjeink ellenére is adódnak ilyen problémáid, arra is gondolnod kell, hogy talán irritábilis bélszindrómád van. Ebben az esetben fontos, hogy felkeress egy orvost.

(Gy. A., realage.com)