sport
#Testi problémák

Kik az interszexuálisok?

2011.11.09.
2 perces olvasási idő

Vannak fiúk és vannak lányok, egyértelmű, nemde? Hát, nem biztos... Ugyanis vannak, akik női és férfi nemi jelleggel is rendelkeznek. Ők az interszexuálisok.

Az élsport világa ma már kiszámíthatatlan. Rengeteget hallunk a különféle szteroidokról és doppingszerekről, melyek egyaránt hatalmas vitákat kavartak a közéletben és a sportvilágában is. Viszont meglepő lehet, de a legújabb vita nem a szteroidok körül van, hanem a nemek között.

A dél afrikai futó Caster Semenya az egyike azoknak a sportolóknak, akiket szex-tesztnek vetettek alá. Igen, szex-tesztnek, ugyanis meg akartak bizonyosodni róla, hogy tényleg lány -e. De igazából miért is fontos ennyire ez a szex-teszt? Hát nem egyértelmű? Van aki fiú, és van aki lány, nemde? Hát, nem biztos…

A vizsgálatok bebizonyították, hogy Semenya interszexuális, azaz női és férfi jegyekkel egyaránt rendelkezik. Nincs méhe és petefészke, a tesztoszteronszintje pedig háromszorosa egy átlag nőnek. Ezt a hasüregben elhelyezkedő heréi termelik.

interszexuálisFelmerül így a kérdés, hogyan és mi alapján különböztethetőek meg a nemek. A tesztoszteron ugyanis nem kizárólagosan férfi nemi hormon, hiszen a nőkben is jelen van. A leggyakoribb szexuális hovatartozást feszegető betegség a congenitális adrenális hyperplasia, melyben a mellékvese hormontermelő részének veleszületett elváltozása miatt, abnormális mértékű hormontermelés tapasztalható.

Egy kis genetika

Egy ember szexualitását biológiailag a kromoszómák határozzák meg. XX kromoszómájuk van a lányoknak, és XY a fiúknak. De vannak kivételek. Néha ugyanis a kromoszómák a keverednek, és egészen érdekes láncok szövődnek. Így lehetséges XO (Turner szindróma), XXX ( Triple X szindróma), XXY (Klinefelter szndróma), XY női (Swyer syndrome) és XYY kromoszóma is.

Az ilyen kromoszóma variációkat interszexuálisnak nevezik, a köznyelvben azonban hermafroditaként él. Ez azonban téves, hisz ez azt jelentené, hogy valaki rendelkezik egyaránt női és férfi nemi szervvel is. Amikor ugyanis mi interszexuális emberről beszélünk, akkor az azt jelenti, hogy kinézetre ugyan férfi vagy nő, de mégis a belső nemi szervei, kromoszómái, nem egyeznek meg a külső megjelenésével. Kicsit bonyolult nemde? Hát igen, csakúgy, mint az egész emberi test…

A normális nemi fejlődés

A megtermékenyítés során a spermium vagy egy X (női) vagy egy Y (férfi) kromoszómát ad át a petesejt X kromoszómájának. Ez határozza meg az embrió genetikai nemét. A fejlődés első heteiben azonban még a fiú és lány magzatok nem különböztethetőek meg egymástól, mivel a primitív nemi mirigyek csak a hatodik héten kezdenek el kifejlődni. Ezek változhatnak herékké, illetve petefészekké az adott állapotoktól függően. Még a hetedik hét során is egyformának tűnnek a fiú- és lánymagzatok.

Csak a fogantatás nyolcadik hetében alakul ki az XY kromoszómával rendelkező embriónál a here, míg a petefészkek a tizenkettedik hétig nem jelenik meg.

Az interszexualitás története

Az interszexuális embereket a különböző kultúrákban különféleképpen kezelték. Egyes társadalmakban a harmadik nemhez tartoztak, míg más kultúrákban a férfi vagy a női szerepnek kellett megfelelniük.

Akár elfogadták őket, akár kitaszítottak voltak, tény, hogy interszexuális emberekről való feljegyzések már az ókorból is származnak. A sumér mitológiában például Ninmah, az anyaistennő agyagból olyan gyermeket formáz, melynek se pénisze, se vaginája nem volt, és a Nibru (eunuch) nevet kapta.

A Viktoriánus korszakban az orvosi szerzők „igaz hermafroditaként” (herm)nevezték azokat, akiknek egyaránt voltak petefészek- és hereszöveteik, míg férfi pszeudo hermafroditának (merm) azokat, akiknek csak hereszöveteik, női pszeudo hermafroditának (ferm), akinek csak petefészek szöveteik voltak, ám az ellenkező nem jegyeivel is rendelkeztek. Európában az interszexuális kifejezést először a második világháború előtt használta Cawadias, egy brit specialista.

Mit lehet tenni?

Az orvostudomány fejlődésével az olyan interszexuálisak, akik nemi szerve nem mutat egyértelmű nemi jelleget (túl nagy csikló vagy túl kicsi, visszahúzódott pénisz, mely a közepén nyitott), sebészi beavatkozással eldönthetik, hogy női vagy férfi nemi szervet szeretnének-e. A műtéti beavatkozás lehetősége természetesen függ az interszexualitás típusától, és az esetek 20-30 százalékában fennállhat annak a veszélye, hogy a nemi szerv esetleg nem fog megfelelően funkcionálni (pl. hüvely érzéketlensége, túl kicsi pénisz stb.), ezért a szakemberek többsége azon az állásponton van, hogy minimalizálni kell a gyermekkori beavatkozást, és a beteg felnőttkorában döntsön a műtétről, annak kockázatai ismeretében.

A nem funkcionáló heréknél fennállhat az elrákosodás esélye, ezért általában annak eltávolítása mellett döntenek.

(Cs. B.)