vércukor
#Betegségek

Ünnepi túlélőkalauz cukorbetegeknek

2020.12.25.
2 perces olvasási idő

Cukorbetegként fogyaszthatsz ugyan bizonyos mennyiségű cukrot, de figyelned kell arra, hogy mely ételekből mennyit eszel. Karácsonykor – mikor az asztal roskadozik a finomabbnál finomabb ételektől – különösen figyelned kell arra, hogy mit eszel. Az ünnepek alatt legyen az a célod, hogy egészséges maradj.

Ne hagyd, hogy a cukorbetegséged beárnyékolja az ünnepeket! Készülj fel előre a karácsonyra, legfőképp arra, hogy mit kell tenned és enned cukorbetegként. Ha megfogadod tanácsainkat, nem kell, hogy aggódj a betegséged miatt.

A legfontosabb, hogy ne vidd túlzásba az édességek és sütemények fogyasztását Karácsonykor sem. Nehéz lehet megálljt parancsolni, amikor az asztalon a kedvenc süteményeid sorakoznak, de a saját egészséged és jó közérzeted érdekében szükség van erre.

Tervezz előre

Ehhez szükséged lesz:Cukor

  • Pontos tervezésre
  • Egészséges receptekre
  • Napi mozgásra

Néhány tipp, hogy hogyan tartsd be a fenti utasításokat

  • Már jó előre döntsd el, hogy hogyan, mit és mennyit fogsz enni (például, egy kicsit a fagyiból, de a bejgliből nem), hogyan fogsz reagálni a társaság nyomására („Köszönöm, de már tele vagyok…”), és ragaszkodj is ahhoz, amit elterveztél!
  • Hozz létre saját szabályokat, mentségként a „bűnbeesésre”. Például felezd meg a desszertedet az egyik családtagoddal, csökkentsd az adagok méretét, ne edd meg a sütid tejszínhabmázát, vagy oszd be az desszertet heti háromszori alkalomra (ez esetben csak elhalasztod, nem pedig megtagadod magadtól az édességet). Ne feledd: az az igazi „bűnbeesés”, ha eltérsz a tervedtől!
  • Egyél alacsony cukortartalmú vagy cukorbetegeknek készült desszerteket, és kerüld a nagyon édes változatokat!
  • Ne feledkezz meg a téli szünet napjaiban sem a testmozogásról! Folytasd a szokásos edzésedet, emellett sétálj a lehető legtöbbet, akár vásárlás alatt is.

A legjobb receptek

Még a legjobb ünnepi recepteket is egészségesebbé teheted anélkül, hogy le kellene mondanod a finom ízről. Csökkentsd a cukrot, akár a receptben előírt mennyiség harmadára, és használj helyette fahéjat, szerecsendiót, vaníliát, egyéb édeskés fűszert vagy pedig édesítőt.

Sok édesség zsírban is gazdag, ezért helyettesítsd a zsírt a sütikben, tortákban és browniek-ban gyümölccsel, például almapürével vagy aszalt szilvával. Így nem kell annyi cukrot se használnod, a gyümölcsök édes ízének köszönhetően. Ügyelj azért, hogy kis adagokat fogyassz, mert a zsír gyümölccsel való helyettesítése emeli a vércukorszintet, ezért folyamatosan ellenőrizd a változást! Az édesítőszer használata ez esetben is alternatív megoldást jelenthet.

A 10 legrosszabb étel cukorbetegeknek
Míg a készételek kényelmesek és olcsók, sajnos rengeteg zsírt, sót és cukrot tartalmaznak – így semmiképpen sem egészségesek. Ha cukorbeteg vagy, akkor tilos, hogy a következő ételek a bevásárlólistádra kerüljenek! Legrosszabb ételek cukorbetegeknek

Karácsony cukorbetegen

Mint mindenki más, a cukorbetegek is örömmel nézhetnek a téli szünet, a családi ünneplés és a karácsonyi édességek elé. De ne felejtsd el, hogy nemcsak az ünnepi vacsoránál, hanem egész nap figyelned kell a megfelelő táplálékbevitelre, és az elegendő testmozgásra is!

(KamaszPanasz - B. K., forrás: WebMD)