cukorbetegség
#Betegségek

Jelentős külföldi elismerés a cukorbeteg magyar fiataloknak

2015.05.18.
1 perces olvasási idő

Az IDB (avagy az Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom) tavaly nyári elindulásának egyik célja az volt, hogy a diabétesszel élő magyar fiatalokat inspirálja, motiválja, közösséget teremtsen nekik.

Több projektet sikerült az IDB-nek elindítania (Fc.DiaBeaters, Egészségesszáj, edukációs előadások) önerőből, ezzel is megmutatva, hogy bárki tud a közösségért tenni.

Két magyar önkéntes

Idén ezekkel a megvalósult projektekkel több képzésre és konferenciára pályáztunk, és két önkéntesünk pályázatát sikeresen elfogadták, akik 30 év alatti diabéteszes egyetemisták. Mindketten Magyarországot, a magyar cukorbetegeket és az IDB-t fogják képviselni a nemzetközi diabétesz rendezvényeken.

Egyikük a Nemzetközi Diabétesz Társaság Európai régiójának (IDF Europe) nyári, vezetőképző táborába kapott meghívót. Ez júliusban kerül megrendezésre Arnhemben. A tábor a Bas van Goor alapítvány bázisán lesz, ahol a fiatalabb diabéteszesek nemzetközi focikupáját is tartják.

Több mint 30 fiatal cukorbeteg Európa különböző országaiból érkezik az egy hetes vezetőképző táborba, ahol amellett, hogy rengeteg előadás és workshop vár rájuk, széles nemzetközi kapcsolatokra tehetnek szert. A fiatalokon kívül a táborba az Európai Páciens Fórum, különböző Európai Páciensszervezetek valamint a legnagyobb gyógyszergyárak vezető képviselői is ellátogatnak.

A magyar részvétel kiemelten fontos az IDF Europe-nak és nekünk, magyaroknak is!

A tavalyi táborban magyar kezdeményezésre alakult meg az Diabetes Youth Advocates Europe (DYA Europe) szervezet, amely az Európai ifjúsági diabétesz szervezetek ernyőszervezete kíván lenni.

Az Fc. DiaBeaters csapataYoung Leaders

Másikuk az év végén a kanadai Vancouverben megrendezésre kerülő IDF World Diabetes Congress-en (több, mint 10 ezer résztvevő) és az azt megelőző egy hetes Young Leaders képzésen vehet részt.

A Young Leaders képzésen több mint 200, a világ minden részéről érkező 30 év alatti diabéteszes vesz részt, akik országukban közösségi tevékenységet végeznek. Ez volt ugyanis a feltétele a jelentkezésnek.

Részletes programbeszámolóval kellett pályázni, hogy a jelentkező mit tett le az úgynevezett képzeletbeli asztalra. Büszkén jelenthetjük ki, hogy a Nemzetközi Diabétesz Társaság érdemesnek tartott minket illetve a programjainkat arra, hogy erről Kanadában a többi diabétesz vezető előtt beszámolhassunk!

Az IDB jelenleg is futó programjaira folyamatosan lehet jelentkezni, de ha van saját ötleted, amelynek megvalósításában segítséget tudunk adni, az alábbi elérhetőségek egyikén keress minket bátran:

Email címünk: [email protected]m