cukorbeteg
#Betegségek

Az inzulinrezisztencia cukorbetegséget is okozhat

2014.10.31.
1 perces olvasási idő

Az inzulinrezisztencia hátterében állhat betegség is, ám sajnos sok esetben nem erről van szó. Napjainkban, amikor a mozgásra nincs elég idő, és sok a hizlaló gyorsétel, akkor bizony az inzulinrezisztencia is könnyebben kialakul.

Betegség is okozhatja az inzulinrezisztenciát

Az inzulinrezisztencia cukorbetegséget is okozhat.Inzulinrezisztencia kialakulhat életmódbeli rossz beidegződések hatására és betegségek mellett is. Oka lehet a PCOS, amivel ilyenkor egyszerre kezelik a beteget. De az orvosi gondok mellet sokszor a páciens maga is tehet arról, hogy a rezisztencia kialakul. A helytelen táplálkozás, az elhízás, a mozgásszegény életmód mind okozója lehet az inzulinrezisztenciának.”- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

„Nem csak az a gond, hogy ez az állapot megnehezíti a teherbe esést, és esztétikai problémákat okoz. Amennyiben nem veszik komolyan, és nem kezelik, akkor az inzulinrezisztenciából könnyen kialakulhat cukorbetegség is, amelyről pedig tudjuk, hogy nagyon komoly következményei lehetnek a végtagvesztéstől a halálig. Az inzulinrezisztencia könnyen kimutatható, nem kell hozzá más, csak egy terheléses cukorvizsgálat.”

Hogy mi az inzulinrezisztencia és milyen tünetekkel jár, arról itt olvashatsz a WEBBetegen.

(Budai Endokrinközpont)