stressz
#Vágyak

Diabétesz és a fogamzásgátlók

2023.10.15.
1 perces olvasási idő

A diabétesz és a fogamzásgátló tabletták között közvetlen összefüggés lehet, éppen ezért csak szigorú orvosi ellenőrzés mellett szedhetnek cukorbetegek tablettát.

A fogamzásgátló tabletták fajtái

Ösztrogén és progeszteron tartalmú tabletták

Diabétesz és a fogamzásgátlókEz a típus mindkét hormont tartalmazza, és ritkán, de megeshet, hogy a vérnyomásra és a vércukorszintre hatással vannak.

Progeszteron tartalmú tabletták

Az elsővel szemben ez csak progeszteront tartalmaz. Diabétesz esetén ezt a fajtát ajánlottabb szedni, hiszen kevésbé van hatással a vércukorszintre. Így biztonságosabb a védekezés is. Az implantátum és egyéb hormonális fogamzásgátló módszerek is biztonságosak lehetnek a cukorbeteg nők számára, ám ne feledkezzünk meg a mellékhatásokról sem!

Hormontartalmú készítmények hatása a cukorbetegségre

Hormontartalmú készítmények szedése esetén előfordulhat, hogy nehezebbé válik a vércukorszint kontrollálása. Ezt a problémát meg lehet szüntetni a fogamzásgátló tabletta lecserélésével, vagy egy másik fajta szedési metódus kialakításával.

A fogamzásgátló tabletták szedésével megnövekedhet a magas vérnyomás kialakulásának esélye, illetve bizonyos esetekben kiválasztási problémákat, például vesebajt okozhat. Az ösztrogén növelheti a vércukorszintet, illetve csökkentheti az inzulin termelődését, ami veszélyes lehet a cukorbetegekre nézve. A progeszteron pedig inzulin túltermelődéshez vezethet, ami szintén súlyos következményekkel járhat. Éppen ezért csak rendszeres orvosi ellenőrzés mellett szedhetnek a cukorbetegek hormonális fogamzásgátlót.

Azoknak a diabéteszesek, akik dohányoznak, nem ajánlott a fogamzásgátló tabletta szedése. Egyes szakértők csak a 35 évnél fiatalabb, cukorbetegségre nem hajlamos, nem dohányzó, egészséges nőknek javasolják a hormontartalmú fogamzásgátló tabletta alkalmazását.

(KamaszPanasz - Gy.R. - www.diabetes.co.uk)