fogamzásgátlás
#Testi problémák

Tudnivalók a fogamzásgátló tabletták szedéséről

2014.07.27.
1 perces olvasási idő

A fogamzásgátló készítmények hatásánál nincs megszabva a tabletták szedésének ideje. A kihagyott fogamzásgátló tabletta miatti pár napos, köztes vérzés természetes.

Meddig lehet fogamzásgátló tablettát szedni?

Tévhit, hogy a fogamzásgátló készítményeket csak egy-két évig lehet szedni. Természetesen rendszeres orvosi ellenőrzés mellett (amibe beletartozik az évenkénti rákszűrés és a laborvizsgálatok) a gyógyszerek szedhetők addig az időpontig, ameddig gyermeket nem szeretnénk. A fogamzásgátló abbahagyása után a gyógyszer maga hamar kiürül a szervezetből: ezért is kell naponta szedni (lehetőleg ugyanabban a napszakban), mert egy nap alatt megszűnik a hatás, ha nem pótoljuk a tablettát.

Tehát közvetlenül a gyermekvállalás előtt abba lehet hagyni a gyógyszer szedését, és nem szükséges türelmi időt tartani, hanem rögtön lehet próbálkozni. Alapvető, hogy a fogamzásgátló tabletták szedése, sőt felíratása előtt célszerű egy alapos kórképet felállítani a kezelő nőgyógyásszal. Egy vérvétel segítségével könnyen meg lehet találni a legoptimálisabb készítményt.

A vérvétellel egyben kiszűrhető a trombózisra való fokozott hajlam is. Amennyiben a családban van olyan személy, akinek már volt trombózisa, bizonyos esetekben a fogamzásgátló fokozhatja a trombózis esélyét. Ebben az esetben az orvos fel sem ír olyan készítményt, ami esetleg ezt előidézheti mellékhatásként. Időnként bizony vérvétellel ellenőrizni kell a májenzimeket is.

Elfelejtett fogamzásgátló tabletta

Ha a gyógyszert elfelejted bevenni (akár négy éve szeded, akár két hónapja), akkor elvileg a tabletta elveszti a 100 százalékos hatását. Éppen ezért akkor, az adott hónapban, más módon is kell védekezni, nem véletlenül javasolják, hogy mindennap ugyanabban a napszakban szedjék be a készítményt a hölgyek. Ha esetleg mégis elfelejtené, akkor maximum 12 órán belül, mihamarabb pótolnod kell, hogy a fogamzásgátló hatása ne szűnjön meg.

Ha ezen 12 óra lejárta után veszi be valaki a fogamzásgátlót (tehát a 2 tabletta bevétele között több mint 36 óra telik el), úgy a fogamzásgátló hatás sajnos nem lesz teljes, és nemcsak arra az egy napra, hanem az egész hónapra vonatkozóan. Ilyenkor az elfelejtett gyógyszert ki kell hagyni és a soron következő szemmel kell folytatni a szedést, emellett viszont kiegészítő védekezést célszerű alkalmazni.

Amennyiben a következő nap pótlod az elfelejtett és a soron következő tablettát együtt, akkor sem tér vissza a fogamzásgátló hatás, és a megnövekedett hormonbevitel miatt a következő napokban vérzés jelentkezhet a szedés alatt.

Nagyon fontos tudni, hogy minden egyes változtatás a tabletta szedése alatt (elfelejtett tabletta, egy nap két szem, stb...) vérzészavarokat okozhat. A vérzés tehát nem egyértelműen azt jelenti, hogy nem lehetsz terhes, mert a vérzés a megtermékenyítő képességet nem zárja ki. Terhesség gyanúja esetén végezz terhességi tesztet!

(WEBBeteg)