pcos
#Betegségek

PCOS és táplálkozás

2012.11.11.
1 perces olvasási idő

Sajnos PCOS-em van, ezért hullik a hajam. Kifejezetten vékony vagyok, csak 44 kg és 165 cm. A diéta érdekelne, hogy mi az, amit egyáltalán nem szabad enni, és mi az, amiből csak keveset.

És még az, hogy megállhat-e a hajhullásom, ha szedem a gyógyszert és próbálok helyesen élni? Helyileg mit alkalmazhatok?

Kedves Levélíró!

A PCOS-ra jellemző a csökkent glükóztolerancia és az inzulinrezisztencia, vagyis hogy a sejtek nem képesek megfelelő módon felvenni a szénhidrátot. Ebből a tényből aztán sokféle, hormonális és anyagcsere probléma fakad.hasfájás

A szénhidrátok fogyasztására ezért különösképpen oda kell figyelni. A napi táplálékmennyiséget többfelé (mondjuk 5-6 alkalomra) kell elosztani, és minden alkalomra kell tartogatni egy kis szénhidrátot is. A szénhirát napi mennyiségét szakorvos határozza meg.

A táplálék tartalmazzon sok rostot (teljes kiőrlésű gabonák!) és a széhidrátok nagy része alacsony glikémiás indexű legyen. A cukor, édességek fogyasztását a minimumra kell csökkenteni. Természetesen a zsíros ételek fogyasztását is csökkenteni kell.

Fogyassz elegendő folyadékot és mozogj napi rendszerességgel. A gyógyszer szedése természetesen szintén fontos, amennyiben a kezelőorvos ezt szükségesnek tartja. A káros folyamatok nagy része ilyen módon megállítható ill. visszafordítható.

A hajhullás is jó eséllyel meg fog szűnni. Arra azért nem árt figyelni, hogy a hajhullás hátterében egyéb eltérés is állhat, ezt a háziorvos is ellenőrizheti laborvizsgálattal. Emellett a probléma kezelésére patikában vagy drogériákban kapható hajhullás elleni samponokat vagy multivitamin tablettákat lehet használni.

(Dr. Szimuly Bernadett)