hajhullás
#Testi problémák

Őszi hajhullás: mit tehetsz ellene?

2023.10.26.
3 perces olvasási idő

A szezonális hajhullás mértéke egyénenként eltérő. Van, aki észre sem veszi, mások kétségbeesetten próbálják az ijesztő módon feltűnő hajhullás hátterében meghúzódó okokat azonosítani. A hajhullás akkor válik észrevehetővé, ha az kifejezettebb: a fésülködéskor a hajkefében maradó hajszálak mennyiségéből lehet rá következtetni.

Természetes jelenség, hogy évszakváltáskor hajhullást tapasztalunk. Ez tavasszal kifejezettebb, és a köztudat is inkább a melegebb idők beköszöntéhez köti, ám a haj hullása az ősz érkezésével is jól megfigyelhető, hiszen időjárásunk ekkor is drasztikusan megváltozik.

Természetesen, akinek hosszabb a haja, már kisebb mértékű hajhullást is többnek észlel, mint a rövid hajúak. Súlyosabb a helyzet, ha már az is számos hajszálunk elvesztését okozza, ha csak finoman, kézzel átsimítjük hajunkat. A szezonális hajhullás nem tarthat tovább egy-másfél hónapnál. Ennél hosszabb időtartamú, fokozott hajvesztés orvosi kivizsgálást igényel.

Az őszi hajhullás okai

Az őszi hajhullás két fő okra vezethető vissza. Egyrészt, a nyári károsító tényezők hatása ilyenkorra mutatkozik meg legszembetűnőbben. Másrészt a nyári, egészségesebb táplálkozásnak jobban teret engedő friss zöldség- és gyümölcskínálat október elejére jelentősen megcsappan, így helyettük távoli tájakról, hosszú úton a polcokra került vagy üvegházban nevelkedett termékek veszik át az uralmat.

Emellett a hideg beköszöntével egyre inkább vágyunk kalóriadús, ugyanakkor vitaminban és hasznos ásványi anyagban szűkölködő ételekre. Ezen két utóbbi hatás következtében a vitaminellátás rohamosan csökken, amit szervezetünk azonnal megérez, és ennek egyik jele a haj hullása.

Mit tehetek hajhullás esetén?

A szépség- és egészségpraktikák tárháza kifogyhatatlan. Nézzünk néhány remek módszert arra, hogyan adjuk vissza hajunk vitalitását, illetve hogyan csökkentsük az ősszel tapasztalható hajhullás mértékét.

  • Igyekezzünk továbbra is kiegyensúlyozottan, változatosan táplálkozni. Ügyeljünk arra, hogy tányérunkra sokféle, értékes tápanyagban, vitaminban és ásványi anyagban gazdag étel kerüljön. Ételeink legyenek minél sokszínűbbek, és továbbra is részesítsük előnyben a növényi eredetű élelmiszereket. Ne mondjunk le a gyümölcs, zöldség fogyasztásáról, a szőlő például ebben az időszakban a legfinomabb. Válasszunk hazai termést, az sem baj, ha a szemek nem teljesen kerekek, roppanósak és egészséges kinézetűek. Egy kis szépséghiba utalhat a vegyszermentességre.
  • A vitaminok és ásványi anyagok közül a fehérjék, a vas, a cink és a B-vitaminok a leginkább felelősek hajunk egészségéért. Fogyasszuk az élesztőt akár önmagában is, hiszen az említett fontos összetevők koncentráltan találhatók meg benne. Nem véletlen, hogy sörélesztőt tabletta formában is lehet kapni éppen a hajproblémák kezelésére. A fehérjeigényünket főként fehér húsból vagy halból fedezzük, és gyakran fogyasszunk fehérjében gazdag hüvelyeseket, esetleg szóját.
  • A haj mindennapos ápolásával kapcsolatban speciális szempontokat kell figyelembe venni az őszi időszakban. Ilyenkor az egyre erősebb igénybevétel miatt a szokásosnál finomabb hatású ápolószerekkel kényeztessük hajkoronánkat, hogy a hajhullás megelőzhető legyen.
  • Hajmosás előtt és samponozás közben ne maradjon ki a fejbőr alapos, ujjbeggyel történő átmasszírozása sem. Ez élénkíti a fejbőr vérkeringését, a hajhagymákat friss oxigénnel és tápanyagokkal tölti fel, amelynek következtében a hajszálak energiaellátása nő, ez pedig segíthet csökkenteni a hajhullás mértékét.
  • Fordítsunk kiemelt gondot samponunk megválasztására. Legjobb, ha az alkalmazandó termék tartalmaz kukoricakivonatot vagy kitozánt, esetleg természetes eredetű növényi olajokat. Ezek segítenek a nyári károsodások miatt kialakult szerkezeti eltérések helyreállításában, emellett vitalizálják a hajat. Fontos, hogy a sampont maradéktalanul öblítsük ki a hajmosás végén, majd használjunk tápláló balzsamot, esetleg pakolást. Azokat a termékeket, amelyeket ki kell öblíteni a hatóidő letelte után, szintén teljesen és alaposan mossuk ki a hajunkból. A hajszárítás legyen kíméletes, rövid ideig tartson alacsony hőfokkal.
  • A fésülködéshez használt eszközök kiválasztására is fordítsunk kellő energiát. Helyezzük előtérbe a természetes anyagokból készült fésűket és hajkeféket, ezek kevésbé roncsolják a haj szerkezetét, mint a műanyag, antisztatizáló hatású anyagok. A természetes szőrkefék segítenek a haj csillogásának megőrzésében és ragyogóvá varázsolják hajkoronánkat.
  • Stressz és feszültség: kevesen tudják, de az életmódunk is jelentős mértékben tükröződik külső megjelenésünkben, kiváltképpen hajunk általános állapotában. A sok stressz és feszültség a fejbőr zsírosodását okozhatja, és ronthat a korpásodás állapotán is. Emellett a haj fénytelenné, sprőddé és élettelenné válik, elveszíti egészséges csillogását és jó tartását.
    A mindennapi stressz lehetőségekhez mért csökkentésével, stresszkezelő technikák elsajátításával jelentősen javítható a helyzet. Nagyon fontos a szabadban friss levegőn történő sportolás, melynek nem csak hajunk egészségi állapotára lesz jótékony hatása.

Ha mindezeket betartjuk, jó eséllyel leszünk ősszel szép, fényesen csillogó, vitalitást sugárzó hajkorona birtokosai, és ha nem is kerül el bennünket az őszi hajhullás, időtartamát és mértékét csökkenthetjük a fenti tanácsok betartásával.

(fokuszbanano)