stressz
#Lélek

5 meglepően hatékony tipp a stressz kezelésére

2015.09.28.
2 perces olvasási idő

A modern világban számtalan, hosszútávon ható érzelmi és pszichológiai stressz ér bennünket - pénzügyi gondok, munkahelyi, iskolai és családi követelmények -, amik miatt folyamatosan készenlétben kell lennünk, stresszelünk. Íme, 5 meglepő, ám igen hatékony módszer a feszültség enyhítésére!

1. Moss kezet meleg vízzel!

Jónéhány olyan tevékenység van, amit hajlamosak vagyunk ösztönösen csinálni, hogy segítsünk a testünknek, lelkünknek lecsillapodni. Ez a képességünk segít átvészelni egy fokozottan stresszes szituációt. Például, ha valamelyik végtagunkat vagy arcunkat meleg vízbe mártjuk, azzal elősegítjük a paraszimpatikus idegrendszer kedvező, nyugtató hatású folyamatainak kialakulását. Stresszes időszakban ezért nagyon hatékony a rendszeres forró fürdő, de egy stresszes esemény pillanatában a legcélszerűbb, ha elmész kezet mosni - ez elég teret és időt adhat a higgadtság visszanyerésére.

2. Grimaszolj!

A stressz megszilárdítja az arcizmainkat, így a stressz tipikus tünetei a feszült állkapocs, a stresszfejfájás és a fogcsikorgatás. A szemöldökráncolás és az enyhe csücsörítés, amik a komolysággal és a koncentrációval járnak együtt, folyamatossá válhatnak, ami azt üzeni a testünknek, hogy állandóan maradjon éber. A jógaórákat is érdemes azzal kezdeni, hogy ellazítod az arcodat és az állkapcsodat, hogy ezzel azt üzend a többi izmodnak, hogy most már nyugodtan ellazulhatnak.

A grimaszolás, vagyis az arc eltorzítása, egy jól megérdemelt belső masszázst ad a feszes izmoknak, gondatlannak érzed magad tőle, sőt még meg is nevettethet, ha egy barátoddal együtt csinálod. Vágj olyan csúnya arcot, amilyet csak tudsz.

3. Dudorássz!

Észrevetted már, hogy a boldog emberek gyakran dudorásznak? Nem véletlen hogy a dúdolás együtt jár azzal, ha fesztelen és könnyed vagy. Tanulmányok azt mutatják, hogy a hangadás és a vibráció jó hatással van a vérnyomásra, ami a stresszes reakció során felszökik. Az éneklés csökkenti a stressz-szintet, de ha dúdolni kezdesz egy fülbemászó dallamot abban a pillanatban, amikor ki kell engedned a gőzt, az remek S.O.S. stratégia lehet.

4. Csípd össze a szemöldöködet!

A stresszes reakció része az állkapocs összeszorítása, ami a vér agy körüli áramlását segíti elő, hogy készen álljunk a gyors reagálásra. Azonban gyakran benne ragadhatunk ebben a szemöldökráncolással járó helyzetben. Ez lehet a gyökere a halánték és a homlok körüli fejfájásnak, szóval ha az izmok így megragadnak az összehúzódásnál, érdemes adni nekik valamilyen feladatot. A masszírozás összepréseli az izmokat, ami elnyomja az összehúzódást, és elernyedésre sarkall.

Egy mini arcmasszás láncreakciót indíthat el az egész testben: kezdd a szemöldökök közötti rész összecsípésével, utána folyamatosan csipkedd a bőröd a szemöldökök mentén, majd a halántékokon át, és közben koncentrálj azokra a területekre, ahol a legfeszültebbek az izmok. Ezt a vonalat akár folytathatod is a füled mögötti résznél, majd a nyakad hátsó részén és a vállaidon. Garantáltan jobban fogod érezni magad!

5. Használj ajakbalzsamot!

Amikor stresszes vagy, gyakran kaphatod azon magadat, hogy enni akarsz vagy meg akarod érinteni az ajkadat. Ez azért van, mert az ajkak megérintése kiváltja az idegrendszer nyugtató hatását, és segít az ellazulásban. Ahelyett, hogy idegességből ész nélkül enni kezdenél - ami ráadásul hozzájárulhat a stresszt kiváltó alacsony önbecsüléshez a hízás miatt -, inkább használj ajakbalzsamot. Ez az ajkak szárazságán is segíthet, amit a szintén stressz következtében előforduló szájon át légzés okoz. Ha teheted, használj természetes összetevőkből készült ajakbalzsamot.

B.Zs. (dailymail)