fej
#Betegségek

Mikor kell aggódni a fejfájás miatt?

2015.10.02.
1 perces olvasási idő

A fejfájás az egyik legáltalánosabb egészségügyi problémává vált manapság. Több millióan szenvednek krónikus fejfájástól vagy migréntől világszerte. Az emberek nagy része rendszeresen küzd különböző típusaival, közülük 70 százalék nő.

A legtöbb esetben a fejfájás nem ad okot különösebb aggodalomra, azonban néha komolyabb problémák tünete is lehet, ezért nem árt odafigyelni, hogy mit is érzünk pontosan a fejfájás alkalmával.

A fejfájás fajtái

A fejfájás legelterjedtebb típusa a tenziós fejfájás, ami krónikus napi fejfájásként is azonosítható. Ez fizikai aktivitás, izomösszehúzódás hatására alakul ki, és néhány percig vagy néhány napig tarthat. A migrénes fejfájás a második legáltalánosabb fajta. Ennek idegi és genetikai kiváltó okai is lehetnek. Jellemző rá az egyoldali fejfájás, a hangokra, szagokra, fényre való fokozott érzékenység. A cluster fejfájás felismerhető a vele járó intenzív, égető vagy lüktető fájdalomról a szem környéken. Arcüreggyulladás, illetve hormonális változások is okozhatnak fejfájást, de olyan tényezők is, mint a stressz.

Amikor fejfájást tapasztalsz, valójában bizonyos idegek és izmok aktiválódnak a fejedben, és fájdalomjelzést küldenek az agyadnak. Ám hogy mi váltja ki ezeket a jelzéseket, még mindig nem teljesen világos. A migrénnél sorozatos reakciók játszódnak le az idegcellák, vérerek és egyéb gyulladást keltő anyagok között – ezzel okozva a fájdalomérzetet.

A tünetek

A fejfájás típusától függően más-más tüneteket észlelhetsz. Például a fájdalom a fejed egyik vagy mindkét oldalát is érintheti, pulzálhat vagy hasogathat, vagy mozgás hatására akár még rosszabbá is válhat. A migrénes fejfájások fokozott érzékenységet, émelygést és hányást is eredményezhetnek. A cluster fejfájás együtt járhat szemkörnyéki fájdalommal és a szemek feldagadásával, az arc izzadásával, lecsukódó szemhéjakkal és az orr eldugulásával.

Intő jelek

Kutatások szerint a fejfájást kísérő kar- és lábzsibbadás a stroke első jelei lehetnek. Ha a fejfájás baleset után jelentkezik, akkor az agyrázkódást is jelezhet. A merev nyak, súlyos fejfájás és a hányás az agyhártyagyulladás vagy az agyvérzés jelei lehetnek. Az eldugult orr, a torokfájás és a sárga váladék az orrból az arcüreggyulladásra jellemző.

Mi a teendő?

Ha ezen tünetek bármelyikét észleled, vagy hirtelen, súlyos fejfájást tapasztalsz, azonnal kérj orvosi segítséget. A gyógymódok pontos meghatározása a szakorvos feladata. Az orvosod további vizsgálatokat fog előírni, ha a fejfájásod a fenti tünetek valamelyike miatt alakult volna ki. Ha már megvan a diagnózis, az eredmények alapján az orvos a leghatásosabb kezelést fogja ajánlani számodra - ezzel segítve a fejfájás megszűnését.

(B.Cs. - livestrong)