nyak
#Betegségek

A stressz fájdalmat okoz

2012.12.21.
2 perces olvasási idő

Tisztelt doktornő! Amikor túl sokat aggódom vagy nagy a stressz rajtam, akkor azt veszem észre, hogy a nyakizmaim nagyon befeszülnek, jellemzően a jobb oldalon, olyan szinten, hogy az már fáj.

Van, hogy olykor a fájdalom átterjed a fülemre, végigmegy a nyakamon, le a vállamra, egészen a karomig, extrém esetben egészen az ujjak hegyéig tart. Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:

1. Hogyan előzhetném ezt meg?

2. Hogyan csökkenthetném a fájdalmat, amikor ez bekövetkezik?

Mostanában egyre jobban szenvedek ettől a nyakfájástól és a fejemet se tudom elfordítani, igen hálás lennék a segítőkész válaszáért. Előre is köszönöm.nyakfájás

Kedves levélíró!

A folytonos stressz, aggodalmak, szorongások bizony könnyen vezethetnek izomfeszüléshez, görcsökhöz. Ez általában egy természetes reakciója a szervezetnek stresszhelyzetre, fenyegetettségre, egy nehéz feladat végrehajtására, mely az abból történő menekülésre készteti, illetve segíti az embert. A stresszhelyzet attól függetlenül jelentkezik, hogy a kihívások valóságosak, vagy csak a te fejedben léteznek.

A stressz hatásai máshogy jelentkeznek, az az egyes embereknél, van, aki izomfájdalmat érez és van olyan, akinél levertség, gyomorrontás, rosszkedv tapasztalható. A stressz kiválthat rossz egészségügyi állapotokat, a meglévő bajokat pedig felerősítheti. Ilyenek az asztma, az ízületi gyulladás, az isiász vagy korábbi izomsérülések.

Minden olyan fájdalom, ami súlyos és gyakori, esetleg visszatérően tapasztalható, azzal érdemes minél hamarabb ellátogatni az orvoshoz kivizsgálásra, mert más bajt is jelezhet.

Azon felül, hogy elmész az orvoshoz, érdemes megfogadnod néhány stressz oldó és izomlazító tippet:

- Figyelj oda stressz szintedre! Az izomfájdalom, már a végső stádium a stresszre adott válaszreakció során. Tehát ha időben észreveszed, hogy mi okozza a feszültséget és megszünteted azt, akkor elejét veheted a további terhelésnek és a fájdalom kialakulásának, zsibbadásnak.

Például sok embernél okoz fejfájást, fáradtságot, kimerültséget, megviselt szemeket, ha hosszú órákat töltenek a monitor bámulásával és azt folyton, éjjel-nappal teszik. Erre a megoldás, hogy minden félórában tartanak pár perces pihenőt, főleg a szem részére, akkor később kevésbé lesznek kifáradva és a rossz érzések is hamarabb elmúlhatnak.

- Masszírozd magad! Ha úgy érzed, hogy szorítja valami a nyakad vagy fáj, akkor masszírozd magadnak az érintett területet. Az is okozhat izomfeszültséget, ha nincs megmozgatva az adott rész, így rossz annak vérkeringése, aminek eredményeképpen se oxigént, se energiát nem kap megfelelően az adott testrész. Masszírozással serkenthető a vérkeringés és ellazíthatóak a szövetek, valamint javíthatja a komfortérzetet.

- Menj el gyógymasszőrhöz! A masszázs igen hasznos és számos pozitív eredménye lehet, oldhatja a stresszt, a fájdalmat, a görcsöt. Kérdezd meg orvosodat vagy keress magad számára megfelelő szakembert, mert a hozzáértő kezek sokkal hatásosabban oldják meg a problémát, mintha magad próbálkoznál. Igaz, nem 24 órában áll rendelkezésedre a szakember, de időnként érdemes ellátogatni egyhez, addig is masszírozd magad vagy kérj meg egy családtagot, barátot vagy barátnőt, hogy tegye meg neked.

- Tornázz! Már számtalanszor hallhattad, de sose árt ismételni, a megfelelő aktív mozgás segíthet csökkenteni a stresszt. Bármi is legyen a stressz forrása (iskola, munka, család, barátok) a megfelelő edzés könnyíthet azon. Aerobik, úszás, biciklizés, futás, ezek mind hatásosan csökkenthetik a stresszt, javítják a vérkeringést, az állóképességet, és jó hatással vannak az általános közérzetre.

Amellett, hogy ezek a tippek segítenek a stressz csökkentésében, mindenképp érdemes ellátogatni az orvoshoz, hogy más, esetleg súlyosabb probléma kizárható legyen.