orditronic
#Betegségek

Ha kiabálsz, egészségesebb lehetsz?

2012.02.15.
1 perces olvasási idő

A magyar nyelvben számos olyan kifejezés van, amely arra utal, hogy a lelki feszültségtől ordítással meg lehet szabadulni. Gondoljunk itt olyanokra, mint a “boldogságtól ordítani tudna” vagy a “világba kiáltja a fájdalmát”.

Kiáltással reagálunk olyan érzelmi helyeztekre is, amikor hirtelen megijedünk. így félelmünkben sikítunk a hullámvasúton, vagy akkor, ha megijeszt valaki. Ezek természetes, önkéntelen módjai annak, hogy a lelki feszültségtől megszabaduljunk.kiabál

A mindennapi életben is számos konfliktushelyzettel és elvárással kell megbírkóznunk, ami rengeteg stresszel jár. Ennek következtében egyre ingerlékenyebbek, idegesebbek leszünk, egyre nehezebben uralkodunk magunkon.

Ha nincsenek meg a megfelelő szelepek, hogy az indulatok távozzanak, akkor a lélek megkeresi a saját útvonalait, hogy megszabaduljon a felesleges érzésektől. Erre jó lehetőség a sírás, amikor könny formájában csordul ki a feszültség. Egy másik lehet az ordítás, amikor a hanggal távozik a stressz.

Keleti kultúrákban már régóta alkalmazzák a stresszoldásnak ezt a módszerét. A japánok hagyományosan elnyomják az érzéseiket, mindig udvariasan és távolságtartóan viselkednek, azonban ők sem kerülhetik el a fokozott munkakövetelményekből és a családi konfliktusokból adódó stresszt. Ennek oldására olyan rendezvényeket szerveznek, ahol kiadhatják magukból az indulataikat azzal, hogy szabadon belekiabálhatnak a világba.

Ugyan nálunk nincsenek ilyen lehetőségek, de a kiabálás feszültségoldó hatása vitathatatlan. Ezért érdemes néha keresni egy olyan helyet, ahol senki sem hall, és ordítani egy jó nagyot. Ideális helynek tűnik egy autó felhúzott ablakokkal, de az is jó megoldás, ha valaki a párnájába ordít bele. Ha egy kiáltás nem elég, akkor akár 5-7 alkalommal is lehet próbálkozni egymás után.

A gyakorlás során nagyon fontos, hogy soha ne másokkal kiabáljunk. Soha ne barátainkkal, családtagjainkkal ordibáljunk, mert ezzel ok nélkül bántunk meg másokat, és később a veszekedésből származó kellemetlen következményekkel is számolni kell. Ha a lelki feszültség csökkentése a cél, akkor érdemes félrevonulni és egyedül próbálkozni.

(Szerző: T.A., újságíró)