fej
#Betegségek

Menstruációs migrén: hogyan kezeljem?

2022.04.13.
1 perces olvasási idő

A migrén a fejfájás egy igen intenzív és fájdalmas formája, amelyet egyéb tünetek is kísérhetnek, mint például a hányinger és fény- és szagérzékenység.

A nők migrénes fejfájása és a hormonváltozások között kapcsolat van, illetve a menstruációhoz is köthető egyeseknél a migrén jelentkezése. Ezek kezelése nehéz lehet, és egyes gyógyszerek nem mindenki számára bizonyulnak megfelelőnek. Néhány alternatív módszer azonban segíthet.

Relaxációs és kognitív terápia

Az olyan relaxációs terápiák, mint a progresszív izom relaxáció, a vizualizáció és a légzésgyakorlatok segíthetnek a fájdalomtól megszabadulni. Ezek a technikák hasznosak és egyszerűen elsajátíthatóak. A könyvek, videók és jógatechnikák jó kiindulási alapot adnak a relaxációs stratégiák elsajátításához. Egy másik terápia, a kognitív terápia úgy működik, hogy segít felfedezni és kezelni az életünkben lévő stresszt és segít a testnek megváltoztatni a fájdalomra adott reakcióját.

Menstruáció és migrénes fejfájás

Hőmérséklet terápia

Ez a terápia többféleképpen képes a fájdalmat csökkenteni. A meleg borogatás segít ellazítani a feszült izmokat, míg a jeges borogatás a homlokon vagy a nyakon tompítja a fájdalmat. Ezeket a borogatásokat egyszerűen elkészítheted otthon is törölközők és hideg vagy meleg víz segítségével.

Gyömbér és őszi margitvirág

A menstruációs fejfájáson a gyógynövények is segíthetnek. A gyömbér és az őszi margitvirág (örökzöld gyógynövény) alkalmas a fájdalomcsillapításra, főleg a fejfájás esetében. Az őszi margitvirág az egyik legalaposabban tanulmányozott fejfájás elleni gyógynövény, amit általában biztonságos használni, de csak kellő körültekintéssel,mivel ha sokat használod, függőséget okozhat. Ellenben a gyömbért minden mellékhatás nélkül fogyaszthatod több formában és még a fejfájás következtében fellépő hányingeren is segíthet.

(Gy. Z.)