fej
#Betegségek

Menstruációs migrén: hogyan kezeljem?

2024.02.12.
2 perces olvasási idő

A migrén a fejfájás egy igen intenzív és fájdalmas formája, amelyet egyéb tünetek is kísérhetnek, mint például a hányinger és fény- és szagérzékenység. De miért épp azokon a bizonyos napokon fáj a fejünk is? És mit tehetünk ellene?

A nők migrénes fejfájása és a hormonváltozások között kapcsolat van, illetve a menstruációhoz is köthető egyeseknél a migrén jelentkezése. A menstruációs migrénnek két típusa van: a kizárólag menstruációhoz köthető migrénroham és a főként menstruációhoz köthető migrén.

A kizárólag menstruációhoz köthető migrénroham jellemzője, hogy általában két nappal a menzesz előtt jelentkezik, illetve annak harmadik napjáig tart. Ez a fajta migrén a nők csak 14 százalékát érinti.

A főként menstruációhoz köthető migrén esetében a páciensek nem csak a menstruációs ciklus környékén, hanem egyéb esetekkor is kínzó fejfájásról panaszkodnak. Ez a típusú fejfájás a női betegek több mint felét érinti.

Ez utóbbi típusú fejfájás hosszabb ideig tart, és a menstruáció alatt a legelviselhetetlenebbek, valamint kezelésük is nehezebb. Előfordulásukért a menstruációt megelőzően lecsökkenő ösztrogénszint a felelős.

Egyéb kiváltó okok

Egyesek fejfájása előre megjósolható, míg másokét egyéb körülmények is befolyásolják. Ezek közül a leggyakrabban előfordulók a következők:

  • Túl kevés vagy túl sok alvás.
  • Étkezés elhagyása vagy elodázása.
  • Időjárás változás, légnyomás változás.
  • Bizonyos ételek vagy italok: koffein, bor, mesterséges édesítők, nitrát tartalmú ételek, egyes sajtok, dió-és mogyorófélék, szószok.

Ezek kezelése nehéz lehet, és egyes gyógyszerek nem mindenki számára bizonyulnak megfelelőnek. Néhány alternatív módszer azonban segíthet.

Naptármódszer - máshogy

Ha menstruációs migrénben szenvedsz, érdemes fejfájás naplót vezetned a fejfájás gyakoriságáról, erősségéről, illetve a menstruációs ciklus hosszáról és az azok között eltelt időről. Mindezekre az információkra a megfelelő kezelés érdekében van szükség.

Egyesek ugyanis csak minden második ciklus alatt tapasztalnak migrénes rohamot, és ha egy rohamot előre meg tudunk jósolni, akkor a megelőzésnek is nagyobb az esélye.

Relaxációs és kognitív terápia

Az olyan relaxációs terápiák, mint a progresszív izom relaxáció, a vizualizáció és a légzésgyakorlatok segíthetnek a fájdalomtól megszabadulni. Ezek a technikák hasznosak és egyszerűen elsajátíthatóak. A könyvek, videók és jógatechnikák jó kiindulási alapot adnak a relaxációs stratégiák elsajátításához. Egy másik terápia, a kognitív terápia úgy működik, hogy segít felfedezni és kezelni az életünkben lévő stresszt és segít a testnek megváltoztatni a fájdalomra adott reakcióját.

Menstruáció és migrénes fejfájás

Hőmérséklet terápia

Ez a terápia többféleképpen képes a fájdalmat csökkenteni. A meleg borogatás segít ellazítani a feszült izmokat, míg a jeges borogatás a homlokon vagy a nyakon tompítja a fájdalmat. Ezeket a borogatásokat egyszerűen elkészítheted otthon is törölközők és hideg vagy meleg víz segítségével.

Gyömbér és őszi margitvirág

A menstruációs fejfájáson a gyógynövények is segíthetnek. A gyömbér és az őszi margitvirág (örökzöld gyógynövény) alkalmas a fájdalomcsillapításra, főleg a fejfájás esetében. Az őszi margitvirág az egyik legalaposabban tanulmányozott fejfájás elleni gyógynövény, amit általában biztonságos használni, de csak kellő körültekintéssel,mivel ha sokat használod, függőséget okozhat. Ellenben a gyömbért minden mellékhatás nélkül fogyaszthatod több formában és még a fejfájás következtében fellépő hányingeren is segíthet.

(KamaszPanasz - Gy. Z.)