fejfájás
#Betegségek

Migrén az iskolapadban

2020.02.22.
2 perces olvasási idő

A legtöbb diáknak már bő egy hónapja elkezdődött az iskola, de sokuknak ez egyben a „fejfájás szezon” visszatértét is jelenti. Mi az összefüggés a visszatérő fejfájás és a suli között?

Valódi betegség, nem csak kibúvó

Az orvosok azt mondják, hogy az állandó fejfájás és a visszatérő migrén a leggyakoribb gyerekkori egészségügyi panaszok közé tartoznak, mégis a probléma meglepően kevés figyelmet kap az orvosok részéről. Sok gyermekorvos és szülő is a migrént felnőttkori panasznak gondolja, és mivel sok gyerek panaszkodik fejfájásra, gyakrabban a tanév ideje alatt, mint nyáron, így a szülők gyakran hiszik azt, hogy a gyerekeik felnagyítják a tüneteket, hogy kibújjanak az iskolai feladataik alól.

Az egészséges életmód segíthet

Gyakran az igazi probléma az, hogy a fiataloknak nincsen kialakult alvási menetrendjük, beleértve, hogy korán kelnek az iskola miatt, és sokáig maradnak fent, hogy tanuljanak. Gyakran kihagyják a reggelit, nem isznak elég folyadékot, és az időjárási változások is mind kiválthatják a migrénes rohamokat, amikor az iskolaév tart.

Mi is a migrén?

A migrén olyan öröklött neurológiai panasz, amit erős, gyakran elviselhetetlen fejfájás jellemez. Egy migrénes roham alatt számos változás megy végbe az agyban, ami a vérerek kitágulását, erős fájdalmat, megnövekedett érzékenységet okoz a fényre, szagokra, hangokra, valamint akár hányingerrel, hányással és egyéb más tünetekkel is járhat. A becslések szerint a kisgyerekek 10%-a és a tinédzserek több mint 28%-a szenved migréntől. (A pubertás alatt bekövetkező hormonális változások szintén kiváltó oka lehet a panaszoknak.)

Más a migrén gyerekeknél és felnőtteknél

Jó tudni, hogy a gyermekkori migrén gyakran nem ugyanúgy jelenik meg, mint a felnőttkori. Míg a felnőtt migrének gyakran 4 vagy több órán át tartanak, egy gyereknél a migrén hossza 1 órától, akár 72 óráig is eltarthat. A felnőtteknél a migrén tipikusan a fej egyik oldalán jelentkezik, de a gyerekek migrénes fájdalma gyakran a homlok elülső részén és mindkét halántéknál is érezhető, nem csak az egyik oldalon. Ennek eredményeképp, a gyerekkori migrént gyakran figyelmen kívül hagyják, szinusz fejfájásra gyanakodva (ez az üregek begyulladása által okozott fájdalom)

A helyzet felismerését nehezítő tényező, hogy a gyermekkori migrén néha nem is jár fejfájással. Helyette a gyermeknek hasüregi fájdalma, szédülése vagy hányingere is lehet. A szülők azonban sok esetben csak a kevés migrénnel kapcsolatos tapasztalattal rendelkező gyermekgyógyászokhoz vagy az éppen felnőttek kezelésére specializálódott neurológusokhoz tudnak fordulni. A fájdalom leírása pedig elég különböző ahhoz, hogy egy felnőttekkel foglalkozó neurológus esetleg figyelmen kívül hagyja. Egy 3 éves kisgyereknek is lehet migrénje, de még egy 5 éves is küszködve magyarázza el, hogy mit tapasztal. Vannak olyan szülők, akik amiatt panaszkodnak, hogy nehezen találtak olyan orvost, aki komolyan vette gyerekük fejfájásos panaszait.

Hogyan kezelhető a gyermekkori migrén?

A migrén kezelésére léteznek nagyon hatékony gyógyszerek. Azoknak a gyerekeknek, akiknek több mint egy fejfájásuk van hetente, a szakorvos megelőző terápiát fog javasolni. Ilyen lehet az alacsony dózisú antidepresszánsok, vagy roham elleni gyógyszerek alkalmazása, ezek ugyanis bizonyítottan megakadályozzák a felnőttkori migrének kialakulását. Gyermekkorban azonban elsősorban az életmódbeli változtatások hoznak sikert: a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, elegendő pihenés és alvás és az étkezések megléte is fontos.

Fordulj orvoshoz, ha visszatérő fejfájásos rohamaid vannak!

(KamaszPanasz - Sz.D.L. - Forrás: kiddoc.org)