fájdalom
#Betegségek

A fájdalom típusai és a csillapítás módjai

2013.12.23.
2 perces olvasási idő

Mindenki érzett már fájdalmat, de valószínűleg csak kevesen gondolkoztak el azon, miért érezzük máshol, mint ahol képződik, vagy mi a különbség a sajgás, lüktetés és tompa fájdalom közt. A fájdalom természetéről és a csillapítás módjairól dr. Pál Mónika, az Oxygen Fájdalomcentrum reumatológusa beszélt.

A fájdalom hasznos

A fájdalom leggyakrabban a test önvédelmi mechanizmusaként fontos hatásokkal bír: egyrészt amint megérezzük, azonnal beszüntetjük azt a tevékenységet, amely okozza, például elrántjuk a kezünket a tűztől. Másrészt a fájdalom miatt pihentetni kényszerülünk a sérült testrészt, amely időt kap a regenerálódásra. Igaz ez egy bokaficam és egy gyomorrontás esetén is.

Kamasz fejfájásA fájdalom jelentkezésekor kérdés, hogy mikor forduljunk orvoshoz. Dr. Pál Mónika, az Oxygen Fájdalomcentrum reumatológusa szerint mindennapi, nem rendszeresen jelentkező, nem túl erős és ismert fájdalmak esetében érdemes a házi gyógymódokkal próbálkozni, minden egyéb esetben ajánlatos orvosi segítséget kérni. Ahhoz azonban, hogy segítséget kaphassunk, az első lépés a fájdalom okának kiderítése, a diagnózis.

Hogy fáj?

A diagnózis fontos eleme a fájdalom leírása, ami nem mindig könnyű, hiszen különböző típusú fájdalmak léteznek.

  • Hő vagy a folytonosság megszakadása (vágás) okozhat szöveti károsodást, ami általában égő, égető fájdalommal jár. Ugyanakkor például a cukorbetegség okozta idegérintettségnél is jellegzetes az égő lábak érzése.
  • Kisebb rándulások vagy az izmok görcse folyamatos sajgást idézhetnek elő.
  • Ha zárt térben (például a fogban) keletkezik gyulladás, löktető fájdalomról beszélhetünk.
  • A hirtelen kezdődő és rendszerint egy konkrét eseményhez köthető fájdalmat akutnak vagy hevenynek nevezzük, míg a három hónapon túl tartó, általában tartós egészségkárosodás miatt kialakuló fájdalomérzetet krónikusnak hívjuk.

A fájdalom érdekes tulajdonsága, hogy kisugározhat, vagyis máshol jelentkezhet, mint ahol valójában képződik. Ilyen például az epehólyagból vagy a tüdőből származó, ám a vállban érezhető fájdalom. Az is elképzelhető, hogy a sérülés helyénél jóval nagyobb területen érezhető a fájdalom, tipikusan ilyen a porckorongsérv miatti fájdalom lesugárzása a lábakba, amely az érintett idegek lefutása mentén érezhető. Éppen ezért fontos a fájdalom kivizsgálása céljából szakemberhez fordulni, hiszen így nem csak a tünet, de az ok is megszüntethető.

-Azoknak, akik tartós megoldásra vágynak és óvakodnak a fájdalomcsillapítók és szteroidok túl gyakori alkalmazásától, érdemes kipróbálniuk az alternatív lehetőségeket- hangsúlyozza Dr. Pál Mónika, az Oxygen Fájdalomcentrum reumatológusa. - Magától értetődő, hogy a betegek fájdalmas tüneteinek csökkentése nagyfokú javulást eredményez az életminőségükben. Tapasztalatom szerint nagyon jó hatást lehet elérni a fájdalomcsökkentésben és a mozgástartomány visszaállításában is az új Guna bioterápiával.

A természetes hatóanyagokat alkalmazó terápia nem más, mint a fiziológiai állapotot helyreállító orvoslás, melynek alapja a legmodernebb molekuláris kutatások eredménye. A kezelés tulajdonképpen egy injekciókúra, amelynek ampullái klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban, mert segítenek a kollagén struktúrák kialakulásában és újonnan felépülésében, így regenerációs hatást fejtenek ki. Az ampullák speciálisan előállított kollagént és olyan segédösszetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak. A szakemberek szerint a Guna bioterápia nagy előnye, hogy nincs ismert mellékhatása és szinte fájdalommentes, bárki által jól tolerálható. Mivel az elváltozás okát célozza meg, nem pedig a kiváltott tüneteket, jóval hatékonyabb, specifikus terápiát tud nyújtani.

(Forrás: Oxygén Fájdalomcentrum)